Болницата в Момчилград получи кредит от 300 000 лв.

Общинска болница МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” в Момчилград получи дългосрочен кредит от "Търговска банка Д" в размер на 300 000 лв. Отпуснатите средства са част от разработената програма на община Момчилград за финансово оздравяване на здравното заведение. Решението е подкрепено от Общинския съвет на редовна сесия през април. Със сумата ще бъдат погасени натрупани задължения за изминали години. Общинската гаранция за поемане на дълга е със срок на валидност до края на 2017 г.

Припомняме, че болницата в Момчилград бе пред фалит заради натрупани дългове, предимно за трудови възнаграждения и лекарства. След обстоен анализ ръководството на общината разработи програма с пакет от мерки за финансово оздравяване чрез отпускане на кредит.

„Работихме усилено през последните години, за да запазим на всяка цена болницата в Момчилград. За нас се превърна в кауза, която обедини граждани и институции с организиране на дарителски акции. За радост на момчилградчани и пациенти от различни общини, МБАЛ „Сергей Ростовцев” вече диша спокойно и успя да стъпи здраво на крака”, съобщи кметът на Момчилград Акиф Акиф. Ръководството на Търговска банка Д заслужава истински адмирации, тъй като условията им наистина ни удовлетворяват, посочи той.

Плод на усърдната работа на община Момчилград за спасяването на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” е стопяването на задълженията, които само през последните 18 месеца намялаха с над 200 000 лева. За първи път от години насам ръководството на болницата започна да генерира печалба. Докато през 2011 година лекари и медицински персонал чакаха заплати по 3-4 месеца, днес трудовите възнаграждения в здравното заведение се изплащат редовно. Според градоначалника, извършените реформи са подобрили качеството на медицинската услуга и обслужването на пациентите. Той изказа благодарности на лекарския екип и на медицинския персонал.

В МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” функционират 4 отделения – Неврология, Вътрешни болести, Педиатрия и Родилно. Извършват се дейности  по 23 клинични пътеки по сключен договор с НЗОК. Правят се изследвания по екорграфия, ехокардиография, доплерова сонография, велоергометрия, електромиография, електроенцефелография. Родилното отделение пък става предпочитано за все повече жени от региона. В Момчилград пристигат бременни от съседни общини като Джебел, Кирково и Кърджали, включително и от Смолян. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини