Йовчев: За четирима бежанци има съмнение, че са заплаха за националната сигурност

Има четири лица, за които имаме съмнение за това, че пребиваването им на наша територия би могло да породи заплаха за националната сигурност. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде „Фокус”.

„Те са настанени в места за настаняване от затворен тип и ще бъдат предприети съответните процедури за тяхната екстрадация”, заяви министърът.

Той не посочи от кои държави са те.

„През тази година темповете на екстрадиране на лица са по-добри, отколкото през миналата”, добави Йовчев.

Към момента по-голямата част от бежанците са от Сирия, обясни вицепремиерът.

Имаме разработен и вариант за частични преградни съоръжения на границата. Едно такова решение може да бъде взето от Народното събрание, с отчитане на абсолютно всички странични ефекти, до които може да доведе. Към момента, едно такова решение ще отнеме много време, доста средства и не съм убеден, че по този начин ще съумеем да решим проблема с бежанците, заяви Йовчев. Според министъра, това е въпрос, който подлежи на обсъждане.

„Очакваме конкретната сума на помощ от ЕК да бъде обявена скоро. Търсим и имаме идеи за нови помещения. За по-малко от месец ще има нови места, които ще разкрием”, добави той.

„Предприемаме доста мерки. В някои случаи има неща, които излизат извън рамките на МВР. В момента работим активно с участието на всички институции. Опитваме се да направим това, което е възможно да бъде направено. Това е проблем, който трябва да бъде решен на национално ниво, без оглед на всякакви политически пристрастия. Трябва да се обединим около едно решение и да вървим нататък, независимо колко тежко ще бъде то”, подчерта министър Йовчев.

 
 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини