Областният желае подкрепа от парламентарната група на левицата за обходния път

Областният управител на Кърджали Бисер Николов представи изграждането на обходен път на Кърджали като приоритет за развитието на областта пред ръководството на парламентарната група на Коалиция за България. 

След отварянето на ГКПП „Маказа – Нимфея” обходният път ще даде наистина силен тласък в развитието на  туризма и търговията, на цялостното икономическо развитие не само на територията на областта, а на територията на  Южна България, подчерта Бисер Николов.  

Липсата на обходен път на областния център не позволява на областта да се възползва от геостратегическото положение на региона, през който преминава  Общоевропейският транспортен коридор №9. В същото време трафикът на МПС, силен след отварянето на ГКПП „Маказа – Нимфея,  в момента преминава през централната част на гр. Кърджали - по бул. „Беломорски” и създава риск за жителите на общината и областта.

В момента приключва работата по идейния проект и е необходимо максимално бързо да бъде подготвен работен проект, да бъде осигурено финансиране, за да стартират процедурите, свързани с изграждането на пътя още през 2014г.  

На срещата, на която присъстваха областни и зам.-областни управители от цялата страна, зам.-областният управител на Кърджали Назми Мюмюн предложи да се обсъдят възможностите за намаляване на осигурителната тежест на земеделските производители. Осигурителната вноска, която е в размер на около 70 лева при  осигурителен праг 240 лева, е непосилна за много земеделски производители в област Кърджали. По информация от осигурителни каси в момента земеделските производители „остават” или „влизат” в системата само при предстоящо пенсиониране в близките години, при постъпване в болница или при възможност за осигуряване на субсидии (национални доплащания), при предстоящо раждане. Назми Мюмюн  предложи и да бъде направен анализ за последиците за системата при намаляване на осигурителния праг.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини