Спират трафика на животни през ГКПП „Маказа“ заради шарката

Областната епизоотична комисия в Кърджали реши на заседание днес Областната дирекция на МВР - Кърджали и Гранично полицейско управление – Момчилград да засилят контрола на българо-гръцката граница, в района на ГКПП”Маказа” и в областта, за да бъде предотвратено проникването на болестта Шарка по овцете и козите от други региони. Забранено е движението на живи овце и кози, те могат да бъдат транспортирани обаче за незабавно клане след преглед от ветеринарни лекари и издаване на ветеринарно-медицинско свидетелство.

Припомняме, че със заповед министърът на земеделието и храните забрани пазарите и изложбите за дребни преживни животни на територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград. Шарка по овцете и козите беше доказана в с. Стоилово, област Бургас и в с. Кочан, област Благоевград. Шарката е силно заразно вирусно заболяване по животните, което нанася големи загуби, но не представлява опасност за хората.

От август се извършват прегледи на животните в област Кърджали и не са установени признаци на болестта, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните.

Всички собственици на животни да бъдат предупредени да не допускат смесване на стада и да не купуват животни с неясен произход, беше решено още днес на заседанието на Областната епизоотична комисия.

Това съобщиха от пресслужбата на областна администрация.

 

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини