Деца напускат три школа в Крумовградско,отлив има и от “П.Яворов” в кв.”Боровец”

Гроздан Колев
Три училища в Крумовградско държат първенството по напуснали ги ученици.Конкурира ги единствено ОУ”П.Яворов” в квартал “Боровец” в Кърджали.Това са школата в селата Токачка,Странджево и Гулийка, съобщи за Кърджали бг вести началникът на Регионалния инспекторат по образование Гроздан Колев. Той заяви,че за миналата учебна година от 15 702 ученика,училище са напуснали едва 104 деца. По този показател ние сме сред регионите, където няма отлив от школата. Родопчанинът държи на образованието на децата си, заключава Гроздан Колев.
Той посянни, че повечето ученици в страната напускат заради слаб успех, брой отсътствия , семейни и социални причини. Те попадат в категорията на трайно непосещаващите училище.
В Кърджалийско причините за напускане са основно две: социалната и семейна среда, която се отразява на отношението към училище и на присъствието в региона на хора работещи в дърводобива, които идват сезонно тук от вътрешността на страната със семействата си и после напускат . Преди години се отразяваше и сезонната работа в тютюнопроизводството, когато много деца от региона заминаваха с родителите си във вътрешността, но поради намалялата заетост в този отрасъл тази причина е със по-слабо влияние, подчерта Гроздан Колев.
Георги Кулов
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини