50 000 наши изселници ще плащат данъците си на общината по електронен път

Кметът Хасан Азис представя проекта за електронно плащане на данъци

 50 000 наши изселници в Турция, напуснали община Кърджали през последните десетилетия ще имат възможност да плащат местните си данъци и такси по електронен път. Това е възможно след като кметът Хасан Азис се договори с фирма “Изипей”АД и турската банка “Актив”. Системата вече действа от 1 август, като досега са платили чрез дебитни и кредитни карти 54 данакоплатци. Приведената сума е 2254 лева.

Всеки може да се регистрира в системата, независимо в коя точка на страната или света се намира, сподели пред журналисти кметът Хасан Азис.Представяме универсална услуга. Задачата на зам.кметът Иван Велев ще бъде до половин година да популяризира и развие услугата, подчерта градоначалникът.Хасан Азис очаква събираемостта на местните данъци и такси да се повиши чувствително.

Една транзакция по електронен път ще струва само 40 стотинки на данъкоплатците. За сравнение на касите на “Изипей” АД в общината транзакцията струва от 1 до 5 лева в зависимост от размера на таксата или данъка.

Зам.кметът Иван Велев сподели, че е създаден уеб сайт на общината с пълна информация за данъците и таксите и условията за плащане. Могат да се проверят дължими плащания от 2007 г.насам.

Градоначалникът Хасан Азис препоръча на кърджалийци си създадат пин код и да го пазят, защото той не може да се генерира до безкрайност.

Изпълнителният директор на “Изипей” АД Георги Маринов каза, че фирмата работи от 1999 г. и предлага услугата в 60 общини на страната. Община Кърджали е една от водещите. Могат да се плащат такса “смет”,,данък”сгради” данък за моторни превозни средства и други. Препоръчвам плащането по елоктронен път, защото е много по- евтино. Всеки кърджалиец може да получи пин код, с който да влиза в системата,каза още Маринов.

От банка “Актив” съобщиха, че имат 14000 офиса в Турция и са избрали да работят с “Изипей” в България. Нашите цени за парични преводи са пъти по ниски от другите банки, сподели представител на турския трезор.

Все още не сме усетили ефектът от новата система на плащане. Ако той е значим неизбежно ще има съкращения в общинска администрация на служители, които събират местните данъци и такси, каза още Хасан Азис.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини