Мюфтийството се отказа засега от иска за Арена „Спартак” в Кърджали

Делото по съдебния иск на Мюсюлманското вероизповедание за връщане на собствеността върху сегашната Арена „Спартак” в Кърджали е спряно, предаде кореспондентът на БГНЕС в областния град. Спирането е станало след споразумение между двете страни по спора за вакъфския имот, но процесът може да бъде възобновен при желание на едната от страните.

Освен за връщане на собствеността върху уникалната музейна сграда в стила на азиатската архитектура и парцела й, лидерите на мюсюлманската общност в България настояваха да влязат във владение и на Арена „Спартак”, която е в пряко съседство. Претенцията бе да бъде осъдена община Кърджали да предаде имота на мюсюлманското изповедание в София, т.е. на Главното мюфтийство. Парцелът е с площ от 8 100 кв.метра и служи като спортна площадка и летен театър, както и за политически митинги и концерти. Такова е било предназначението на имота още когато местните жители с доброволен труд и дарения са го изграждали през 1954 г., по времето на кмета Вълчо Табаков.

Спортната площадка или настоящата Арена „Спартак” е актувана като общинска собственост на 15 август 2006 г. Делото по този казус се водеше отделно срещу общината и е спряно на 10 юли т.г. Това е станало след две заседания в Окръжния съд и след представянето на съдебно-техническата експертиза.

Фактът, че делото за този имот, част от терена на Историческия музей и бивше медресе, е спряно, не означава, че не може да бъде възобновено, коментираха юристи. Това може да стане в срок от 6 месеца след датата на спирането му. А ако мюсюлманските лидери не поискат възобновяването му, то ще бъде прекратено.

До въпросното споразумение между Главното мюфтийство и община Кърджали се е стигнало след информацията за предстоящото внасяне на законопроекта за поправки в Закона за вероизповеданията. Проектът за измененията и допълненията постъпи в НС на 16 юли т.г. Той отваря вратата за предоставянето на обекти с национално значение на съответните религиозни общности и никой не би могъл да предвиди последващите им решения и действия за приложението на въпросните имоти. Твърде скоро след този факт на тридневна обиколка у нас пристигна турският вицепремиер Бекир Боздаг, чиято очевидна цел бе да инспектира отоманските архитектурни паметници в България. Според съобщение на Анадолската агенция тогава той обърнал специално внимание на правния статут върху собствеността им, като е изговорил и мерака на Анкара да започне реставрацията им.

Около 90 са делата с подобни претенции за връщане на вакъфските имоти, които води в момента мюсюлманската религиозна общност в България.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини