Сто години българско образование в Кърджали, паисиевци започват юбилейна година

Гвардейци вдигат трибагреника

Юбилейна стогодишна учебна година отбелязва светското българско образование в Кърджалийско. На 18 декември 1913 г. отваря врати българското училище “Отец Паисий” в Кърджали. В него се записват осем ученика. Днес в класните стаи в областта влизат 15603 ученика, от които 1287 първокласника.

Юбилейната учебна стотна година бе открита от директора на най-старото учебно заведение в областта Златко Атанасов. Той удари първият учебен звънец в присъствието на 1200 ,ученика, 100 преподаватели и много гости.

Атанасов отбеляза в словото си, че първият учебен ден е специален празник за всеки от нас, свързваме го с много надежди за децата ни. Историята на СОУ”Отец Паисий” е неразделна част от историята на града ни, каза Златко Атанасов. Той призова зрелостниците да пазят традициите на училището, а учителите-неговото достойнство. Атанасов обеща сто инициативи по случай сто-годишния юбилей. Училището ще има 5 нови компютърни зали, 16 нови класни стаи, обновена художествена галерия, ново спортно обзавеждане.

Гост на паисиевци бе областният управител Бисер Николов. Той отправи специално поздравление към най-малките ученици: Пътят на просвещението ви дава нови възможности.Николов се обърна и към преподавателите с думите: Вие сте не само учители, но и възпитатели и приятели на децата. Областният управител подчерта, че министерството на образованието и науката си е поставило за задача да модернизира училищата и те трябва да очакват нови интерактивни дъски и компютри.

Приветствие поднесе и зам.-кметът на община Кърджали Иван Велев.

Програмата бе открита от мажоретки. Първокласник рецитира “Аз съм българче”. Имаше фолклорни танци. Символичният ключ на училището бе предаден на тези , които влизат за първи път в него.

По традиция двете елитни училища на Кърджали -Езиковата гимназия “Хр.Ботев” и основното училище с ранно езиково обучение “Св.св.Кирил и Методий” посрещнаха заедно първия учебен ден. Гвардейският отряд издигна трибагреника под звуците на националния химн. Гости бяха секретарят на общината Сезгин Бекир, Яни Янев от областна администрация и енорийският свещеник отец Петър.

Директорът на основното училище Лиляна Янкова отбеляза в приветствието си, че първия учебен ден е най-светлият и най-цветният в годишният календар. Той е изпълнен с вяра в доброто, справедливостта и светлото утре. Калейдоскопът на живота се редува с първия учебен ден и 24 май,Деня на славянската писменост и българската култура. Тя се обърна към първокласниците с думите:Днес ще преминете през арката на знанието.

Директорът на Езиковата гимназия Йорданка Чавдарова подчерта в словото си, че във вековната традиция на народа ни първият учебен ден е символ на вечното начало и духовно съграждане.

Поздравителен адрес към учениците отправи министърът на образованието Анелия Клисарова.

Георги Кулов

Първокласници
Златко Атанасов удря звънеца за стотен път
Знамената
Откриване на учебната година в "Отец Паисий"
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини