Месеци след изборната баталия в Кърджали ликовете на политиците ни гледат от стените

Месеци след изборната баталия,когато Кърджали бе облепен с ликовете на родните политици все още плакатите не са почистени.Идват нови избори, а партиите се ослушват за задължението си да освободят града от портретите на партийните си водачи. В резултат на плакатната война те са налепени един върху друг. Премахването на един портрет само изважда на показ друг. Това дава основание на партийните централи да се обвиняват взаимно пред общинските власти, като сочат с пръст последния налепил своя лидер. Затова и няма нито една глобена партия в община Кърджали ,че не е почистила своите агитационни материали.

Плакатна война в Кърджали за предсрочните парламентарни избори бе безпощадна.  Традицията бе спазена и постери на различни партии се лепяха един върху друг. Кметът  публикува на сайта на общината заповед, с която определи местата за лепене на плакати. Както се очакваше тя не бе зачетена.  Така е било през всички досегашни предизборни кампании в Кърджали.

   От общината очакваха,че Изборният кодекс ще респектира партиите . В него е регламентирано, че градоначалникът определя местата, където да се лепят плакатите. Когато за това се ползват сгради, огради и витрини се иска съгласието на собственика или управителя. Кметът изисква или премахва по решение на Районната избирателна комисия и със съдействието на МВР плакатите поставени в нарушение на кодекса. Това може да става и в изборния ден по решение на секционните избирателни комисии.

  Изборният кодекс изрично забранява унищожаването и заличаването на агитационни материали до края на изборния ден.  Били сме свидетели през последните години дори на ръкопашни схватки между командите на различните партии, натоварени с лепенето на постери.

  Според Изборният кодекс партиите и коалициите  трябва в тридневен срок след вота да премахнат плакатите.

  Законът предвижда солени глоби .За нарушаване на местата за лепене, глобите варират от 1000 до 3000 лева. До 5000 скачат те,ако партиите не си почистят в тридневен срок постерите.

 Масовото лепене  озорви сериозно местните партийни централи. Командите им не можаха да насмогнат да чистят.

От 7 сутринта наши екипи премахват постерите из града. Работи се във кварталите “Възрожденци”, ”Веселчане”, ”Байкал”и на Пазара, казаха за Кърджали бг вести от БСП веднага след вота. От ДПС информираха , че младежки отряди чистят из целия град и смятат до два дни да приключат. От ГЕРБ също съобщиха ,че се чисти из целия град.

 За разлика от предишни години, сега партиите не правят депозити в общината, срещу връщането на които се задължават да чистят.  Изборния  кодекс обаче е много строг. Глобата е  до 5000 лв.,но никой не я налага на нарушителите.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини