6 °C

Месеци след изборната баталия в Кърджали ликовете на политиците ни гледат от стените

Месеци след изборната баталия,когато Кърджали бе облепен с ликовете на родните политици все още плакатите не са почистени.Идват нови избори, а партиите се ослушват за задължението си да освободят града от портретите на партийните си водачи. В резултат на плакатната война те са налепени един върху друг. Премахването на един портрет само изважда на показ друг. Това дава основание на партийните централи да се обвиняват взаимно пред общинските власти, като сочат с пръст последния налепил своя лидер. Затова и няма нито една глобена партия в община Кърджали ,че не е почистила своите агитационни материали.

Плакатна война в Кърджали за предсрочните парламентарни избори бе безпощадна.  Традицията бе спазена и постери на различни партии се лепяха един върху друг. Кметът  публикува на сайта на общината заповед, с която определи местата за лепене на плакати. Както се очакваше тя не бе зачетена.  Така е било през всички досегашни предизборни кампании в Кърджали.

   От общината очакваха,че Изборният кодекс ще респектира партиите . В него е регламентирано, че градоначалникът определя местата, където да се лепят плакатите. Когато за това се ползват сгради, огради и витрини се иска съгласието на собственика или управителя. Кметът изисква или премахва по решение на Районната избирателна комисия и със съдействието на МВР плакатите поставени в нарушение на кодекса. Това може да става и в изборния ден по решение на секционните избирателни комисии.

  Изборният кодекс изрично забранява унищожаването и заличаването на агитационни материали до края на изборния ден.  Били сме свидетели през последните години дори на ръкопашни схватки между командите на различните партии, натоварени с лепенето на постери.

  Според Изборният кодекс партиите и коалициите  трябва в тридневен срок след вота да премахнат плакатите.

  Законът предвижда солени глоби .За нарушаване на местата за лепене, глобите варират от 1000 до 3000 лева. До 5000 скачат те,ако партиите не си почистят в тридневен срок постерите.

 Масовото лепене  озорви сериозно местните партийни централи. Командите им не можаха да насмогнат да чистят.

От 7 сутринта наши екипи премахват постерите из града. Работи се във кварталите “Възрожденци”, ”Веселчане”, ”Байкал”и на Пазара, казаха за Кърджали бг вести от БСП веднага след вота. От ДПС информираха , че младежки отряди чистят из целия град и смятат до два дни да приключат. От ГЕРБ също съобщиха ,че се чисти из целия град.

 За разлика от предишни години, сега партиите не правят депозити в общината, срещу връщането на които се задължават да чистят.  Изборния  кодекс обаче е много строг. Глобата е  до 5000 лв.,но никой не я налага на нарушителите.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
29 ное 2020
Последни новини