5 °C

Омагьосан кръг:общината дължи на бизнеса,той на общината,търсят решение

Среща на политици и бизнес при кмета

На среща с представители на работодателски организации градоначалникът акцентира върху намирането на механизми, с които да се реши проблемът със задлъжнялостта в двете посоки

„Общината винаги е подкрепяла местния бизнес във всички аспекти и ще продължи да го прави”. Това заяви на среща с представители на работодателските организации в Кърджали кметът инж.Хасан Азис. Той призова предприемачите за лоялни взаимоотношения и подчерта, че приоритет на общинската политика винаги е била добрата координация и диалога с бизнеса.

Градоначалникът отправи към браншовиците покана да се включат активно с идеи и предложения към общинския Бизнессъвет. Според него, администрацията и бизнесът трябва да си помагат взаимно. Беше посочено, че целта на срещата е да се намерят механизми, с които да се реши проблемът за задлъжнялостта между общината и фирмите, което било двустранен процес и да продължи партньорството.

„За нас е важно да има чуваемост, да изясним нашата позиция и да предприемем онези действия, с които да решим проблема със задлъжнялостта в двете посоки и тя да намалее”, посочи инж.Азис. От изнесените от него данни стана ясно, че към настоящия момент община Кърджали има задължения към фирми и доставчици в размер на 12 857 000 лева. От тях 6,5 млн. са за капиталови разходи, а останалите текущи-за сметосъбиране , доставка на хранителни продукти, озеленяване. Задълженията към държавните структури са в размер на 48 000 лева и касаят разходите по ученическите превози.

В същото време очакванията на администрацията са да събере от граждани, юридически лица и от държавата дължимите от тях и просрочени 5 млн.лева. От администрацията посочват, че в сравнение с 2012 г. постъпленията от приходи са нараснали със 700 000 лева.

„Ако заедно с вас можем да намерим през следващите месеци работен механизъм, така че тези 5 милиона да бъдат събрани, общината още същия ден ще препрати постъпващия ресурс към бизнеса ”, декларира кметът и допълни: „Ние не сме банка и не събираме пари. Нашето желание е да намерим приемливо решение, за да можем да се разплатим”.

Най-големите длъжници на община Кърджали били юридическите лица. От тях тези фирми, които дължат суми от над 5 бона, са натрупали борч от 3 625 000 лева.

Първи в списъка на борчлиите е „Орфей”АД с дължими 1 167 000 лв. Друго голям борчлия е ОЦК с дълг в размер на 723 000 лв. Кърджалийската болница се нарежда на трето място с борч от 262 000 лв. Преценката на общинските служители е че шансът тези пари да бъдат изплатени е минимален. В списъка се нареждат и държавни институции като полицията и пожарната.

192 565 лв.пък дължат физически лица с борчове над 5 бона. Някои от тях задлъжняли към местния бюджет със суми от порядъка на 40 000 лева. На всички длъжници са пуснати напомнителни писма доброволно да заплатят задълженията си. Инцидентно се стига до съдействието на съдия-изпълнител.

„За мен най-важно е оттук нататък, какви мерки могат да бъдат предприети, за намаляване на тази задлъжнялост”, каза кметът. Той допълни ,че община Кърджали винаги е била лоялна към дружествата, но някои от тях не само, че не проявявали лоялност, но атакували общината да си получат дължимите пари за строителство по съдебен път. „Право на фирмата е да предприеме съответните действия по отношение на събиранията, но по този начин се прекратяват партньорските взаимоотношения . Подобно поведение е меко казано неприемливо. Призивът ми към местния бизнес е да прояви отговорност”, подчерта инж.Азис. Той посочи, че 400 000 лева от задлъжнялостта на общината се дължи на факта, че няколко кърджалийски фирми изкарали изпълнителни листове и надвзели точно тази сума от бюджета за съдебни такси и комисионни. Една от фирмите, които си взели по съдебен път 350 000 лева била „Графит комерс”.

Арда нюз

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020
Последни новини