Омагьосан кръг:общината дължи на бизнеса,той на общината,търсят решение

Среща на политици и бизнес при кмета

На среща с представители на работодателски организации градоначалникът акцентира върху намирането на механизми, с които да се реши проблемът със задлъжнялостта в двете посоки

„Общината винаги е подкрепяла местния бизнес във всички аспекти и ще продължи да го прави”. Това заяви на среща с представители на работодателските организации в Кърджали кметът инж.Хасан Азис. Той призова предприемачите за лоялни взаимоотношения и подчерта, че приоритет на общинската политика винаги е била добрата координация и диалога с бизнеса.

Градоначалникът отправи към браншовиците покана да се включат активно с идеи и предложения към общинския Бизнессъвет. Според него, администрацията и бизнесът трябва да си помагат взаимно. Беше посочено, че целта на срещата е да се намерят механизми, с които да се реши проблемът за задлъжнялостта между общината и фирмите, което било двустранен процес и да продължи партньорството.

„За нас е важно да има чуваемост, да изясним нашата позиция и да предприемем онези действия, с които да решим проблема със задлъжнялостта в двете посоки и тя да намалее”, посочи инж.Азис. От изнесените от него данни стана ясно, че към настоящия момент община Кърджали има задължения към фирми и доставчици в размер на 12 857 000 лева. От тях 6,5 млн. са за капиталови разходи, а останалите текущи-за сметосъбиране , доставка на хранителни продукти, озеленяване. Задълженията към държавните структури са в размер на 48 000 лева и касаят разходите по ученическите превози.

В същото време очакванията на администрацията са да събере от граждани, юридически лица и от държавата дължимите от тях и просрочени 5 млн.лева. От администрацията посочват, че в сравнение с 2012 г. постъпленията от приходи са нараснали със 700 000 лева.

„Ако заедно с вас можем да намерим през следващите месеци работен механизъм, така че тези 5 милиона да бъдат събрани, общината още същия ден ще препрати постъпващия ресурс към бизнеса ”, декларира кметът и допълни: „Ние не сме банка и не събираме пари. Нашето желание е да намерим приемливо решение, за да можем да се разплатим”.

Най-големите длъжници на община Кърджали били юридическите лица. От тях тези фирми, които дължат суми от над 5 бона, са натрупали борч от 3 625 000 лева.

Първи в списъка на борчлиите е „Орфей”АД с дължими 1 167 000 лв. Друго голям борчлия е ОЦК с дълг в размер на 723 000 лв. Кърджалийската болница се нарежда на трето място с борч от 262 000 лв. Преценката на общинските служители е че шансът тези пари да бъдат изплатени е минимален. В списъка се нареждат и държавни институции като полицията и пожарната.

192 565 лв.пък дължат физически лица с борчове над 5 бона. Някои от тях задлъжняли към местния бюджет със суми от порядъка на 40 000 лева. На всички длъжници са пуснати напомнителни писма доброволно да заплатят задълженията си. Инцидентно се стига до съдействието на съдия-изпълнител.

„За мен най-важно е оттук нататък, какви мерки могат да бъдат предприети, за намаляване на тази задлъжнялост”, каза кметът. Той допълни ,че община Кърджали винаги е била лоялна към дружествата, но някои от тях не само, че не проявявали лоялност, но атакували общината да си получат дължимите пари за строителство по съдебен път. „Право на фирмата е да предприеме съответните действия по отношение на събиранията, но по този начин се прекратяват партньорските взаимоотношения . Подобно поведение е меко казано неприемливо. Призивът ми към местния бизнес е да прояви отговорност”, подчерта инж.Азис. Той посочи, че 400 000 лева от задлъжнялостта на общината се дължи на факта, че няколко кърджалийски фирми изкарали изпълнителни листове и надвзели точно тази сума от бюджета за съдебни такси и комисионни. Една от фирмите, които си взели по съдебен път 350 000 лева била „Графит комерс”.

Арда нюз

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини