67 лъжливи сигнала за пожари в Кърджалийско от началото на годината

Комисар Христо Тодоров

67 лъжливи сигнала за пожари в Кърджалийско са подадени от началото на годината до днес на телефона за спешни повиквания 112. От тях едва 10 на сто са злонамерени. Останалите са подадени от заблудени граждани за контролирано горене. Това съобщи пред журналисти шефът на Пожарната в Кърджали комисар Христо Тодоров. През тази година общо са гасени 324 пожара , от които 102 с преки материални загуби. Едни от най-големите са при Чилик, Чифлик, Мъдрец, кв.”Боровец”,Еровете. В някои от тях е имало реална заплаха за къщите на местните жители. В огнената стихия е загинал 1 гражданин, а 7 други са ранени. Починала е жена при пожар в апартамента й на 3 март. В комплекс”Рила 3 “ в Кърджали пострада възрастен мъж. Други двама бяха на път да се задушат на 6 април. Общо 178 от пожарите са след небрежно боравене с огън. 55 от произшествията са причинени от неправилно използване на битови уреди.

Общо произшествията, по които са реагирали огнеборци и спасители през тази година са 785. Те са значително по-малко отколкото през същия период на миналата година, когато са били 1164.

Комисар Тодоров се отчете пред медиите по случай Седмицата на пожарната безопасност. На 14 септември пожарникарите ще честват своя професионален празник. На тази дата през 1905 г. се свиква първия пожарникарски събор в страната. С указ на Министерски съвет през 1999 г. 14 септември е обявен за професионален празник на огнеборците.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини