Всеки бежанец ни струва 1100 лева на месец. Преглед на печата

Отношението на България към сирийските събития и бежанците са сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

„Плевнелиев за кризата в Сирия. Станахме свидетели на използването на химическо оръжие, от което пострадаха невинни граждани.
"На този фон, е много важно България и Европа, да имат единна позиция. Аз много благодаря на министъра, и на всички държави-членки, че успяха да излязат с единна позиция на Европа. Добре е да осигурим финансирането на тези институции за отбрана", каза Плевнелиев.
"Свидетели сме на една драматична и много динамична промяна в средата за сигурност, която може би е уникална в историята на човечеството. Тези промени около нас се характеризират с непредсказуемост", коментира Плевнелиев..." - в. „24 часа".

"Чужденците, които нелегално са преминали границата, са извършили престъпление. По закон сме длъжни да задържим тези хора. Законовият срок е 6 месеца за придобиване на статут бежанци, ние сме го свели до 3 месеца. Съвсем скоро ще предложим конкретни мерки."
Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев...
"Това ще позволи да решим първоначалния проблем, като продължаваме активно да работим за осигуряване на такива места. Намерени са вече две места, където да се създаде център за настаняване на бежанци. До броени дни, ще започнат да функционират. В момента, в който вземем решение, ще започнем да настаняваме бежанци. Продължаваме да работим, защото потокът на бежанци не намалява", посочи министър Йовчев.
Министър Йовчев посочи, че за издръжката на 10 хиляди бежанци са необходими повече от 10 млн. лв. По думите му след разговорите с еврокомисаря Кристалина Георгиева и комисаря Сесилия Малмстрьом е станала ясно, че ако се наложи, България "ще може да се възползваме от европейската солидарност"..." - в. „Дневник".. .

„Издръжката на един бежанец за месец е 1100 лeвa. Това каза пред журналисти зам.-министърът на вътрешните работи - Васил Маринов, след заседание на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.
"Оттам - нататък може да се калкулира, в зависимост колко ще бъдат бежанците, това са разходите, които са за настаняване на бежанците, изхранване, санитарни пакети", посочи Маринов.
Към този момент броят на бежанците е малко под 4000
"Нарастването на броя на бежанците е доста динамично. Aко средно е било около 400 на месец, за август броят им е 1500, от началото на септември до момента бежанците са около 550. На първо време - търсим сгради, за които не ни трябва финансов ресурс, тъй като е по-добре да изразходваме този ресурс за лекарства, настаняване на бежанци. За момента няма усложнения на криминогенната обстановка.
Създадена е методика, по която, при първоначално настаняване на бежанците, ги интервюираме, за да може да се отделят лицата, които попадат в т.нар. рисков контингент. Те ще бъдат настанявани в закрит тип лагери", заяви Маринов..." - в. „24 часа".

„Българските служби за сигурност са получили информация за сериозни заплахи за сигурността на страната. "НРС и други сродни служби в България разполагаме с данни, и то достоверни, за наличие, съществуване на реални заплахи за сигурността на страната ни и на отделни нейни структури, представители и граждани." Разкритието направи зам.-шефът на Националната разузнавателна служба полк. Георги Миланов по време на конференция "Сигурността в Югоизточна Европа - в търсене на интелигентни решения", цитиран от БГНЕС. Въпреки че не назова подробности, той бе категоричен, че сигналите изобщо не са за подценяване. Като рискове за България той посочи дейността на чуждите спецслужби и рисковете от тероризъм. По думите му крайната им цел е оказване на влияние върху политическите и икономическите процеси у нас...
Той не скри, че някои от потенциалните засега рискове и заплахи за сигурността на държавите от Югоизточна Европа произтичат от кризата в Сирия. "Установено е без съмнение, че в ислямистките структури, участващи активно във въоръжени действия срещу режима в Сирия, има много чужди елементи, между които и такива от региона на Балканите и по-конкретно от Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Албания, Сърбия. Тези елементи могат да генерират рискове за сигурността на съответните държави от Югоизточна Европа след завръщането им в тях, добави зам.- шефът на разузнаването..." - в. „Сега".

„Като член на НАТО България трябва да реши каква роля ще играе със или без своите съюзници по време на вероятната въздушна военна кампания в Сирия. Това казва в интервю за "24 часа"американският анализатор Януш Бугайски.
Парадоксално е, че докато Франция енергично се противопостави на американската военна мисия в Ирак, сега е на преден план в подкрепа на САЩ срещу Сирия. Българското правителство трябва да декларира какви точно са националните интереси на България в разгръщащия се конфликт.
Това означава анализиране на по-широката стратегическа картина, в която открито противопоставяне на американската операция може да обслужи амбициите на Русия в Близкия изток и да нанесе щети на дългосрочните интереси на НАТО, което също така може да навреди на дългосрочните български интереси, казва още Бугайски..."   - в. „24 часа".

Разследването на атентата в Бургас също е сред темите на всекидневниците.

„Във финалната си фаза е подготовката за повдигане на обвинения срещу извършителите на кървавия атентат в Сарафово от миналата година. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев.
На конференция, посветена на сигурността в Югоизточна Европа, държавният глава даде висока оценка за работата на нашите служби и определи мерките, приети след трагичния 18-и юли, като адекватни. Той бе категоричен, че вече сме по-подготвени към "тази изключителна опасност към нацията". Плевнелиев подчерта и важността на членството ни в НАТО и ЕС в подобни ситуации... Плевнелиев подчерта, че българските служби се ползват с доверието на своите международни партньори, особено след натрупания опит в работата си с колегите от САЩ, Канада, Израел, Германия и Великобритания..." - в. „Стандарт".

„Българските служби се интегрират все по-умело и все по-ефективно в евроатлантическото семейство. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, на въпрос - оказаха ли последните събития, свързани с кризата, влияние на отношенията на България с нейните партньор.
По думите на Плевнелиев - за това свидетелства доказването на участието на "Хизбулла" в атентата в Сарафово, и изключителните усилия и много добри резултати, които се постигнаха пред очите на нацията и международната общност.
"Това беше един много тежък за разкриване атентат, който в момента е на своята финална фаза, за подготовка на предявяване и на обвинение срещу тези, които го извършиха. Българските служби в тази една година, се научиха да работят с американските, канадските, израелските, немските, английските, и постигнаха конкретни резултати", каза Плевнелиев пред журналисти..." - в. „24 ччаса".

Вестниците отразяват и задочния спор между управляващите и Бойко Борисов за полетите с правителствения авиоотряд и за назначенията във властта

„Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отговори в профила си във фейсбук на вчерашните твърдения на Венцислав Лаков, шеф на Комисия разследваща полетите на „Авиоотряд 28". Лаков заяви, че по време на управлението си в периода 2009 - 2013 г. премиерът тогава Бойко Борисов е прелетял близо два пъти разстоянието до Луната.
Ето какво написа в отговор Борисов на личната си страница в социалната мрежа:
Чета и не мога да повярвам на тази гигантска манипулация за полетите на "Авиоотряд 28". В цифрите, които са написали, влизат всички полети на президентството, всички полети на НС, всички полети на военните и всички полети, с които изпратихме до Израел пострадалите от атентата в Сарафово. Влизат полетите, с които извозихме руските туристи при проблема с "Алма тур", за да запазим добрите отношения и туризма в България, полетите на българските пожарникари, които прославиха България с професионализма си при пожарите в Израел и Русия, полетите, с които се спасиха животите на полицаи, артисти, отвлечени от пирати хора, с които се гасяха горски пожари и всичко останало...
Факт е , че комисията на марионетката Лаков, дадена от БСП и ДПС на "Атака", не иска и бяга от това да сравни полетите с тези, направени от правителството на Тройната коалиция, ръководено от Станишев. Не иска да разследва как бяха закупени еърбъсите и дестинациите на летенето им. Смея да твърдя, че така описани, че полетите са ми до Луната, Тройната коалиция на Станишев е летяла до Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон, взети заедно. Обещавам им, че когато ги свалим от власт, ще има анкетна комисия за това..." - в. „Труд".

„По-късно Борисов се изказа и по кадровата политика на правителството, която обобщи така "По-добре калинки, отколкото криминалинки". 
По-добре назначенията да са партийни, партията да си носи отговорност и в същото време да не е като сега - ние не можем да разберем кой, кого е предложил, кой министър от коя партия е, каква политика има, на кой се отчита. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 
„По-добре калинки, отколкото криминалинки, които те насадиха по цялата администрация в пълен обем. Гафовете им са десетки", коментира Борисов. 
На въпрос, за изнесена информация от лидера на ДПС Лютви Местан за партийни назначения на ГЕРБ в министерства и искане за съставяне на парламентарна комисия за проучване на това Борисов каза: „Според мен, е по-добре всяка партия, която носи своята политическа отговорност, да застане зад кандидатите, които представя. Мисля, че г-н Пеевски сега е разбрал всъщност, че ако му беше приета от парламента кандидатурата, щеше да има много сериозни проблеми за него самия, защото щеше буквално да бъде използван от депутати от БСП и ДПС и да бъде каран да върши мръсната работа. Мисля, че сега, когато панически бягат от него - и Станишев, и Местан, ще си направи своите изводи за какво са го предложили".
Борисов отбеляза, че не вижда смисъл в създаването на контракомисия за назначенията в държавния апарат на сегашните управляващи..." - в. „Сега".

Всекидневниците продължават да следят и антиправителствените протести.

„Около 300 души се включиха в традиционния протест в София в 90 ден на протести срещу срещу правителството на Пламен Орешарски. Шествието тръгна от площад "Независимост" и финишира пред парламента.
"Оставка" и "Червени боклуци" бяха най-често чуваните скандирания. Сред лозунгите се виждат "Цяла България пред Народното събрание и държавните институции", "Чакаме докато не стигнем бялото знаме", "Държавата=мафия - не ви искаме. Вън". На един от плакатите се чете "Трябват ни иновации, а не партокрации". - в. „Дневник".

„Протестиращи отново блокираха движението по бул. „Цар Освободител" и по бул. „Княз Александър Дондуков" в района на площад „Независимост".
Недоволните граждани освиркват кабинета и развяват български знамена и знамена на Европейския съюз. Един от издигнатите лозунги на протеста гласи - „Трябват ни иновации, а не парткокрации".
В района на Министерски съвет има засилено полицейско присъствие. Протестиращи са се събрали и до фонтана пред сградата на президентството...
Пред сградата на парламента и тази вечер има метални заграждения, зад които има полицаи. Недоволните граждани от управляващите освиркват правителството и развяват български знамена, както и знамена на Европейския съюз.
Група от около десетина протестиращи са седнали на паветата пред сградата и държат запалени свещи в ръцете си. Лозунгите на някои от протестиращите гласят - „Цяла България пред Народното събрание и държавните институции", "Чакаме докато не стигнем бялото знамена", "Държавата=мафия - не ви искаме. Вън." Традиционно протестиращите се редуват да свирят на бялото и на черното пиано, поставени пред паметника "Цар Освободител"... - в. „24 часа".

„За 90-и пореден ден недоволните от политиката на кабинета "Орешарски" се събраха на протест на площад "Независимост"...
Протестното шествие тръгна по бул. "Цар Освободител" към Народното събрание. По традиция се развяват знамената на България и на Европейския съюз, а хората носят саморъчно написани плакати с призиви за оставка и остроумни лозунги срещу конкретни грешки на властта. До момента са се събрали няколкостотин души.
Много хора носят снимки на писателя Георги Марков и корици от негови произведения. Днес се навършват 35 години от смъртта на българския дисидент, който умира в Лондон 4 дни след покушението срещу него на моста "Ватерло"...
Група хора седят на земята със запалени свещи в памет на писателя дисидент Георги Марков - днес е 35-ата годишнина от неговата смърт, след като той е отровен с рицин в Лондон от агент на ДС или КГБ заради творчеството му, в което изобличава тоталитарната власт на БКП...
Протестиращите запазиха минута мълчание в памет на всички жертви на атентата срещу Световния търговски център и Пентагона преди 12 години.
Не се осъществиха плановете на протестиращите от по-рано през деня за обиколка по партийните централи. По-голямата част от хората се разотидоха. Останалите протестират пред Парламента..." - в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини