Орешарски покани втория по богатство китаец да инвестира в България

Премиерът Пламен Орешарски втория по богатство, според "Форбс", китайски предприемач да прави бизнес в България. Орешарски похвали пред него туризма, по-специално СПА-индустрията, и напомни за розовото ни масло.Орешарски каза на Уан Дзиенлин на среща в град Далиен, че моментът за инвестиране в Нова Европа е сега и го запозна с възможностите за инвестиции в България, съобщиха от правителствената информационна служба.
"Разбрах, че вече имате инвестиции в САЩ. Трябва да дойдете и в Европа. Старото правило за диверсификация винаги е в сила", отбеляза министър-председателят. 
Той благодари за поканата за разговор за възможностите, които предлага страната ни, и отбеляза: 
"Ще бъда щастлив, ако в края на срещата си кажете – как не съм разбрал по-рано". 
Орешарски изтъкна, че в България секторът, който се развива бързо, е туризмът - морски, планински, спа туризъм, и че в страната ни годишно идват над 6 млн. чужденци. И добави, че България е на първо място в Европа по минерални извори, част от които все още не са разработени добре.
"В СПА-индустрията все още има много резерви", анализира Орешарски, след което напомни, че страната ни е известна като страната на розите и разказа за розово масло. 
Уан Дзиенлин досега не е бил в България, но се зарече да планира делегация, ръководена от него, и да посети страната ни до края на годината. 
Китайският предприемач покани премиера да разгледа някои от обектите на компанията му и обясни, че бизнесът му е именно в сферата на туризма и хотелиерството. 
Уан отбеляза още, че китайският пазар ще бъде голямо предизвикателство за българските фирми. 
В края на срещата Орешарски подари реплика на най-старото злато, обработено в България. 
Подаръкът на Уан Дзиенлин бе свитък, правен от първия китайски калиграф.
Вчера премиерът на Китай Ли Къцян посъветва Орешарски България да намери своя модел за развитие, а самият той каза: "Няма да се правим на китайци".
Орешарски е на работно посещение в Китайската народна република до 12 септември. 
Той участва и в най-мащабната среща на бизнеса, която се провежда в Азия в рамките на Световния икономически форум. Орешарски е един от шестимата министър-председатели, които участват на "Годишната среща на новите шампиони", известна още като "Летният Давос".

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини