Четирима от бандата на Пуйката отлетяха от кауша в Кърджали,само той остана вътре

Циката на следствен експеримент в трезора

Четирима от обвинените за обира на обществения трезор в Кърджали на 4 януари 2013 г. напускат ареста, остава само Валентин Кирилов-Пуйката, сочен за тартор на бандата. Последният, който се измъква от кауша е Явор Воденов-Циката. Вчера Районният съд в Кърджали се произнесе по искане на защитата за промяна на мярката за неотклонение “задържане под стража” в по-лека-”домашен арест”. Съдът излезе с определение според, което Циката ще изтърпява по-леката мярка в дома си в Перник. Това ще стане , ако Районна прокуратура не протестира определението на кърджалийските магистрати в тридневен срок. Очаква се Циката да бъде освободен от следствения арест в Кърджали в четвъртък в 17,00 часа

Както Кърджали бг вести писа Явор Славенчев Воденов-Циката бе уволнен от работа през февруари тази година, заради повдигнатото обвинение , че е участвал в обира на обществения трезор в Кърджали. Воденов е имал постоянна и добре платена работа като шофьор на тир. Веднага след ареста от полицията обаче,работодателят му го изритал. Това съобщи за Кърджали бг вести самият Воденов. Той каза, че е бил докаран в ареста в Кърджали,където след заседание на Районния съд е бил пуснат с мярка гаранция от 4000 лева. Заседанието свършило късно, а Циката нямал нито лев в джоба си. Бил му отнет и мобилния телефон. Той имал фонокарта и я ползвал за да се обади на приятели. След като нямало къде да нощува в Кърджали Воденов тръгнал през нощта на стоп за Перник. При пристигането си в Пловдив се настанил във входа на жилищна кооперация , където пренощувал върху изтривалките, завивайки се с черджета. Прегладнял той се прибрал на следващия ден в Перник. Пет дни по късно Окръжния съд-Кърджали го при зова и му наложи мярка “задържане под стража”.

За Кърджали бг вести Циката отрича, каквото и да е участие в обира. Той негодува и за това, че нито полиция, нито съд оказват някакво съдействие на задържаните, когато ги пускат под гаранция.

По време на заседанието на Окръжния съд за мярката на Циката обаче окръжният прокурор Светлозар Лазаров представи като доказателство ДНК профил открит на газова бутилка в колата ,с която обирджиите са искали да избягат от местопрестъплението.Той каза,че има неоспоримидоказателства,че Циката е поддържал връзка със Славчо Мегеров-Магера.

Първият ,чиято мярка “задържане под стража” бе намалена на домашен арест е Росен Антонов Драгомиров-Синбад. При ареста той представи алиби за нощта, в която бе обран обществения трезор в Кърджали, но Окръжния съд постанови мярка задържане под стража. Според служебния му защитник Ивана Бръмбарова на 4 януари през нощта Синбад и приятелката му Богдна Стойчева Богданова са празнували в хотел “Двете реки” в Разлог. Бяха представени документи.За Кърджали бг вести Росен Драгомиров и Богдана Богданова казаха, че целия персонал на ресторанта и на хотела е свидетелствал, че те са били там в нощта на престъплението, но това не е взето под внимание от полицаите и разследващите по делото.

Ще припомним, че Синбад бе задържан при показна акция в Перник през януари тази година. Той бе докаран в Кърджали под стража и стоя в ареста едно денонощие. Районният съд излезе с определение, като наложи на Росен Драгомиров мярка “парична гаранция” от 2500 лева. Синбад се прибра в Разлог, но Районната прокуратура протестира определението на кърджалийските магистрати. Делото влезе в Окръжен съд.

Окръжният прокурор Светлозар Лазаров поиска мярка “задържане под стража”, тъй като престъплението, за което е обвинен Росен Драгомиров е тежко и се предвижда наказание до 10 години затвор. Държавният обвинител се аргументира с нови доказателства по делото. Според тях при обиск на каравана и помещения до микроязовир до село Стефаново , стопанисвани от Синбад са намерени маска с прорези за очите и устата и уред за заглушаване на сигнално известителна техника. Лазаров каза също,че е установено по безспорен начин , че задържания при обира Славчо Мегеров-Магера е поддържал връзка със Синбад. ДНК проби са установили профил на задната дясна врата на BMV-X5, с което бандата обрала трезора се опитала да избяга. Самият автомобил е бил обявен за общодържавно издирване ,преди отпечатъка на Синбад да се появи на вратата му. Държавният обвинител представи и характеристична справка от Районно управление на полицията-Разлог. Според нея на Синбад се приписват 26 престъпления от 2000 г. до днес.

В съда адвокат Бръмбарова поиска Окръжният съд да потвърди определението на районните магистрати. Тя каза,че Росен Драгомиров има алиби.Бил е бил призован за разпит на 4 януари в 14 часа в Разлог. И след това не се е криел от полицията. Няма опасност да избяга. Той има добро семейство и малка дъщеричка Янислава, посочи Бръмбарова. Тя оспори аргументите на окръжния прокурор, като косвени и заяви, че те не са достатъчни да бъде задържан Росен Драгомиров.

След кратко съвещание съдът излезе с определение, според което наложи мярка “задържане под стража” на Синбад.

Още двама от обвиняемите-Славчо Мегеров-Магера,който бе задържан непосредствено след обира и съучастникът му Хубен Митев са под домашен арест.

Районна прокуратура в Кърджали поиска през януари т.г. постоянна мярка задържане под стража за Славчо Мегеров и съучастника му Хубен Митев, които са обвинени за обира на трезора .Районният съд в Кърджали заседава в обновената зала №1 на Съдебната палата.Задържаните бяха конвоирани в 16,45 на 7 януари т.г. под засилена охрана.Журналисти не бяха допуснати в залата.Претекстът бе,че при заляването на Магера и Хубен Митев са използвани специални разузнавателни средства.

Магистратите пуснаха грабителите в залата, но дълго бавеха заседанието. Според полицаи причината е изчакване на адвокати. В защита на Магера се появи софиската адвокатка Мариана Тодорова. Обвинението бе представено от районният прокурор Желязко Стефанов.

И обвинението и защита отказаваха да съобщят името на втория задържан. Според прокуратурата той е бил спипан също в Кърджали.По късно станя ясно,че това е Хубен Митев. Сведетели разказаха за екшън пред болницата, когато полицаи измъкнали и закопчали мъж от джип с пловдивска регистрация.

Валентин Кирилов -Пуйката е поредният кримигерой, който по разпореждане на прокуратурата попадна в ареста.Той се сочи за тартор на бандата и поради това все още не може да излезе под домашен арест.

Според източници от Перник, където се подвизаваше Валентин Кирилов -Пуйката, той се е предал сам на ченгетата, за да не бъде екзекутиран за убийството на Венцислав Димитров -Мечан.Лансира се версията, че Пуйката,Мечан и Николай Христов- Хайо са били от една банда. Сега жив е само Пуйката.

Според адвокати от Перник той е бил зверски пребит при заляването му в село Студена на 24 май. Полицаите твърдели, че е оказал отчаяна съпротива,като се е опитал да избяга с кола. Пред прокурори Валентин Кирилов топял своя съучастник в обира в Кърджали-Синбад , че той е поръчал убийството на Мечан. Синбад е под домашен арест в Перник, като лекува болни бъбреци.

Окръжният прокурор Светлозар Лазаров представи пред едно от заседанията на Окръжния съд версията на обвинението за обира. Изложи и събраната фактология за обира на 4 януари. Оказа се, че бандата обирджии най-напред е обезвредила като завързала наблюдателите от СОТ, чийто офис е на пазара. Елиминирала сигнално-известителната техника. Проникнала в трезора. Разбила касетите. Взела 4 500 евро. Побягнала. По пътя разпиляла инструменти. На място е бил заловен Славчо Мегеров. Установено е ,че той е поддържал връзка с Хубен Митев и Росен Драгомиров,Валентин Кирилов и Явор Воденов.

По искане на прокурор Светлозар Лазаров се проведоха следствени експерименти в обществения трезор на бул.”Сан Стефано” за да се установи дали петимата са имали възможност да проникнат през малък прозорец.Резултатите от експериментите не бяха огласени от прокуратурата.

Георги Кулов

Магера влиза в съда
Пуйката напуска трезора
И Синбад на следствен експеримент
И Хубен Митев навести трезора с прокурор
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини