2 °C

Осемдесет и пет годишният Петър Чакъров премина първи новия пункт “Маказа-Нимфея”

Бариерите се вдигат пред кърджалийци

Осемдесет и пет годишният кърджалиец Петър Чакъров бе първият българин, пресякъл официално новооткрития гранично-контролно-пропускателен пункт “Маказа-Нимфея”. Това стана в 12,10 часа по обед, само час след официалното откриване на пункта. Чакъров е от Беломорска Тракия. Напуска я петнадесетгодишен през есента на 1944г., когато българските войски се изтеглят в пределите на днешна България. Чакъров не е посещавал Комотини и Алексондруполис почти 70 години. Днес синът му Стамен Чакъров подкара първата кола, минала през пункта.

Друг кърджалиец събра овациите на присъстващите с това, че реши да измине разстоянието от столицата на Източните Родопи до Комотини на велосипед. Христо Радев навъртя на педали 60 км до Маказа за 2,30 часа. Оставаше му още час до Комотини.

Осъществи се десетилетна мечта на хората от двете страни на границата. Отварянето на ГКПП Маказа-Нимфея ще даде тласък на търговията, туризма и икономиката на Северна Гърция и Южна България, каза в приветствието си областният управител на Кърджали Бисер Николов. Той посочи, че в момента през пункта могат да минават леки автомобили и бусове с 8 пътници и лекотоварни автомобили до 3,5 тона. Губернаторът изрази надежда ограничението да падне, когато е готов и участъкът на прекия път за Маказа през сп.Джебел-Подкова от българска страна. Николов благодари на своите предшественици и на строители, инженери и проектанти, които са допринесли за отварянето на граничния контролно-пропускателен пункт.

Той припомни, че България и Гърция са се договорили за отварянето още през 1995 г. Тогава външните министри на двете страни Каролас Папуляс и Георги Пирински подписват спогодба за откриване на три ГКПП. Бисер Николов заключи, че пътя през прохода води до единение между двете страни.

Префектът на Комотини Аристидис Янакидис отбеляза, че днешният ден е исторически за българския и гръцкия народ. Пътната отсечка свързва Северна Гърция с останалите балкански страни. На това място има много история, но тук срещаме и своето бъдеще, каза Янакидис. Той припомни, че пътят тук е бил прекъснат през Втората световна война. Днес префектура Източна Македония и Тракия се отваря към Севера. Постигнахме наша дългосрочна мечта. Този път трябва да спомага, а не да пречи на просперитета на нашите два народа, посочи Янакидис. Той покани всички български приятели да посетят неговата област. Благодари на всички, които са работили за отваряне на прохода.

Вниманието на медиите бе съсредоточено върху присъстващите народни представители от България и Гърция. Тук бяха депутатите Димчо Михалевски, Цвета Караянчева, Милко Багдасаров, Ердинч Хайрула. От гръцка страна бе депутатът и бивш министър на регионалното развитие Еврипидис Стелиянидис, който лобира дълги години за Маказа. Тук бяха и бившите областни управители на Кърджали Калин Примов, Ангел Коджаманов и Иванка Таушанова, работили за отварянето на пункта. Сред гостите бе и кметът на Кърджали Хасан Азис с изключителен принос да тръгне проектът “Маказа-Нимфея”. Само за три месеца под негово ръководство, като зам.-областен управител, бяха подписани 160 договора с над 600 души за отчуждаване на земи. Това позволи да се усвоят европейските средства и работата по трасето да започне навреме.

Днес е знаменателен ден за жителите на родопския край. Отварянето на Маказа ще го промени. Това ще промени и нас. Това заяви за Кърджали бг вести почетния председател на клуб “Елада” Васил Байданов, който повече от двадесет години лобира за отварянето на граничния контролно-пропускателен пункт. Той изрази увереност, че Маказа ще допринесе за подобряване на живота от двете страни на границата.

Мечтата за която работихме 18 години е вече факт. Датата 9 септември е историческа.Тогава бе свален монархофашизмът. Изчезна шовинизмът.Това каза кметът на Мароня и радетел за отварянето на Маказа Илияс Йоаникис. Той изрази увереност в напредъка на търговските отношения, както и в бума на туризма. Вие ще идвате в Мароня, ние на язовир “Кърджали”. Край Мароня има 45 километрова плажна ивица, чакаме ви, каза още Илияс Йаникис.

Народният представител от Коалиция за България Милко Багдасаров подчерта за Кърджали бг вести, че отварянето на Маказа е станало след сериозни и много трудни преговори с гръцките партнори през последните три месеца. Дипломацията на кабинета Орешарски бе много настойчива. Помогна и позицията на Сергей Станишев като лидер на Партията на европейските социалисти. Проблемът бе поставен на европейско ниво, посочи Багдасаров.

Церемонията по откриването завърши с размяна на подаръци. Областният управител Бисер Николов подари на своя колега Аристидис Янакидис 12 родопски чана. Депутатът Димчо Михалевски пък дари своя приятел Еврипидис Стелиянидис с родопски нож, като пожела с него да разреже българо-гръцката граница на още места и да се отворят нови ГКПП-та.

Час след откриването към Гърция се отправи огромна колона от автомобили. Близо три километра се проточваше опашката от българска страна. Имаше коли от Кърджали, Хасково, Смолян, Пловдив, Стара Загора, дори Ловеч. Гръци коли също навлязоха в България. Румънски туристи бяха избрали трасето за да се приберат от летуване в Северна Гърция.

Георги Кулов

Петър Чакъров
Христо Радев
Откриването
Прерязване на лентата
Официалните гости
Чановете
Бисер Николов и предшественикът му Калин Примов по чието време започна строителството
Опашка от коли
Рокери
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
02 дек 2020
Последни новини