С военни маршове и венци Кърджали отбеляза 128-годишнината от Съединението

С военни маршове и венци Кърджали отбеляза 128-годишнината от Съединението на княжество България с Източна Румелия. Много жители и гости на града се включиха в общоградското тържество пред Паметника на освободителите в градската градина. Тук бяха народните представители от 9 –ти многомандатен район Милко Багдасаров от БСП, Цвета Караянчева от ГЕРБ и Мустафа Ахмед от ДПС. Гости на празника бяха също областният управител Бисер Николов, секретарят на община Сезгин Бекир, енорийският свещеник отец Петър Гарена, представители на Военния сектор, политически партии и обществени организации. Бяха поднесени много венци и цветя пред монумента на освободителите.
„На този ден преди 128 години България изживя един от най - честити мигове от своята история, с които продължи развитието си като самостоятелна, независима и единна държавата”, каза в словото си кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той подчерта, че „Съединението е може би най -големият успех на съединените усилия на българския народ, защото в него се осъществи невиждано единение на цялата българска нация - от селяните и занаятчиите, през учителите и свещениците до княза и правителството”.
„Съединението успява, защото участниците, които са представители на различни партии и течения, хора с различни убеждения, намират сили да подтиснат личните си пристрастия, вражди и разногласия за постигане на важната национална цел – обеднението на България”, подчерта в словото си още градоначалникът.Той припомни, че този урок на историята трябва всички да прочетат днес. 
„От нас зависи дали ще можем да пренесем и да предадем на следващите поколения конструктивното, съзидателното, градивното или ще дадем подкрепа на силите на конфликта и на омразата. От нас зависи, дали оставайки верни на заветите на съединистите, ще съумеем да загърбим различията и да дадем шанс на политиката на сближаването и на преодоляването на различията. Съединението е велико дело! За нас, днешните хора, то е преди всички един път към преоткриването, към развитието, към отстояването на нашата национална идентичност в голямото многонационално и мултикултурно семейство на обединена Европа”, каза кметът на Кърджали инж.Хасан Азис. Първият и най-голям урок от Съединението е, че майка България винаги е успявала, когато е била единна.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини