Фототипно издание на Манасиевата летопис получи като дарение Регионалната библиотека в Кърджали

Уникално фототипно издание на прочутата Манасиева летопис /хроника/ получи като дарение от компанията GLOBUL Регионалната библиотека в Кърджали „Никола Вапцаров”. Луксозното издание е съвместна публикация на гръцкото издателство „Милитос” и Ватиканската апостолическа библиотека от 2007 година. То пресъздава в детайли старобългарския превод на хрониките на византийския историк Константин Манасий, създаден в средата на 14 век в двора на българския цар Иван Александър /1331 г. – 1371 г./. Изданието е придружено от специално създаден сборник на български и английски език с научни изследвания и справочна информация върху летописа от проф. Аксиния Джурова – директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” и ст.н.с. Вася Велинова. 
Дарението включва също така книгата „120 години българско изкуство /съюзи, дружества и групи 1892-2012/” на Фондация „Поддържане на изкуството в България” и СБЖ, издадена в началото на тази година. Книгата е уникална по своя характер, тъй като в нея за първи път се прави цялостен преглед на българското изобразително изкуство и неговото развитие. Луксозното издание съдържа около 700 репродукции, подробен справочен раздел и синтезирани текстове, които в хронологичен ред представят най-важните артистични събития от 1892 година досега. 
Директорът на Регионалната библиотека Иванко Маринов изказва благодарността си на дарителя като за тази цел ще изпрати до компанията дарител специално благодарствено писмо. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини