Граждани: ГЕРБ заграби нивите ни и не ги плати

Едно семейство от Кърджали готви бетонови колове, за да отцепи участък от магистрала "Марица" край Капитан Андреево.

Други още 50-60 души се канят след 15 септември да блокират входа на Агенция "Пътна инфраструктура"/АПИ/ и да не допуснат пиле да прехвръкне, докато не получат парите си. Тези хора са собственици на отчуждени заради строителството на магистралата земеделски земи, за които държавата и до момента отказва да плати, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.

За протестните намерения съобщиха Божана Узунова и Петър Ангелов в Кърджали. Гневът им кипнал преди 3 дни, когато с очите си видели изровените площи и планини от чакъл върху земята си от двете страни на трасето. През 2006 г. те закупуват малко над 15 декара земя край граничното село Капитан Андреево с идеята да засадят лозови масиви. През 2007 г. обаче над 6 декара от собствения им имот е отчужден за държавна нужда заради предстоящото изграждане на автомагистрала "Марица". Тогава започва и една дълга съдебна сага, преминала през всички възможни инстанции, включително и през Конституционния съд. Недоволството в началото е заради сумата, определена за обезщетението, която дори не е и половината от платената при сделката за покупката.

През 2010 г. ВАС изменя решението на Министерския съвет от ноември 2007 г., с което имотът се отчуждава и увеличава обезщетението от 13 023 лв. на 59 817 лв. Решението е влязло в законна сила, то не подлежи на обжалване. "Вместо да бъдем своевременно обезщетени, беше направен опит решението на съда да бъде обезсилено, беше поискано и възобновяване на производството, но молбата бе отхвърлена. Тя бе внесена от една от страните по делото, към която се присъединиха всички държавни органи, съпричастни на отчуждителните процедури. Петчленен състав на ВАС се произнесе, че пререшаване на казуса е невъзможно, след като вече има влязъл в сила съдебен акт", обясниха Божана и Петър.

Последното им писмо до АПИ, до премиера Пламен Орешарски и до регионалния министър Даниела Терзиева е от началото на август т.г., когато все още Лазар Лазаров е неин председател. Надеждата им е в новия, но те са категорични, че оставащият като член на Управителния съвет Лазаров трябва да понесе отговорността за техния случай. "Благодарение на него държавата трупа лихви върху дължимото обезщетение, които до момента надхвърлят 35 000 лв. Този човек си чеше ината, но така или иначе казусът ни вече е допуснат до разглеждане в съда в Страсбург. Стигнахме дотам, защото правителството на Борисов беше над законите в България. Държавният рекет на Бойко Борисов и Лиляна Павлова трябваше да падне заедно с тях. Ограбените по тази схема със сигурност сме хиляди", коментира Божана Узунова.

"С решение от юли т.г. Конституционният съд разпореди, че докато собственикът не получи определеното обезщетение, никой, дори и държавата, няма право да строи върху имота му и да го завзема. Така, че участъкът на магистралата, преминаващ през земята ни, е незаконно построен и не може да бъде пуснат в експлоатация, въпреки инвестираните средства", подчерта Петър Ангелов и показа решението на Конституционния съд /КС/. Делото е образувано на 17 януари т.г. по искане на националния омбудсман за установяване противоконституционността на отделни текстове от Закона за държавната собственост, в частта "Принудително отчуждаване на имоти – частна собственост, за държавни нужди". Оказва се, че държавата и общините са свръхпривилегировани и могат да се разпореждат с частните имоти, както им харесва, без да уведомяват собствениците, защото законът им го позволява, коментира Петър Ангелов.

"Липсата на добра организация и координация между отделните държавни и общински органи и служби не може да бъде оправдание за нарушаване на конституционните права на собствениците. Държавата и общините разполагат с организационен ресурс да получат и анализират цялата информация, необходима за отчуждаването на частна собственост. Конституционно недопустимо е лошото управление да обосновава засягане и ограничаване на основни конституционни права на гражданите в България", се подчертава в решението на КС по казуса на Божана и Петър. Оспорените от националния омбудсман Константин Пенчев разпоредби са обявени за противоконституционни и несъответстващи на международните договори, по които България е страна.

Божана и Петър са затрупани с официална книжнина, но в нея липсват отговорите от АПИ. "Символът на държавния рекет, видният строител на магистрали и резач на лентички Бойко Борисов падна, Лазаров обаче е непоклатим. Ако и сега до две седмици проблемът ни не бъде решен, ако отново властите не се съобразят със законите и съдебните решения, вече се отказваме от гражданското си примирение. Всички ограбени от ГЕРБ заради магистрала "Марица" сме кипнали, търпението ни се изчерпа, това отношение към нас е гавра. Както и да изглежда отстрани, ще заградя с колове участъка от пътя, който държавата завзе от собствената ни нива. А такива намерения споделят и много други хора", казват двамата ощетени.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини