Истината за 11 септември

В края на август срещу сержанта от американската армия Доналд Басуъл са предприети дисциплинарни мерки „заради използване на принадлежаща на правителството електронна поща за изпращане на съобщения, враждебни на Съединените щати”.

Ветеранът от иракската кампания имал неблагоразумието да се усъмни в официалната версия на събитията от 11 септември 2011 г.

Като редактор на сайта 911truth.org той написал: „Стига да оценим всички обстоятелства, и ще стане ясно, че няколко седящи по пещерите араби с мобилни телефони не са могли да организират това.” Името на сайта, станал фатален за Доналд, означава „11 септември – истината”, пише руският вестник „Наше время”.

Новият Пърл Харбър


Американците вярват на своето правителство. Но не всички. Дисидентите на Америка имат повече от достатъчно основания за съмнения, че винаги им казват истината. Убийството на президента Кенеди и до днес е загадка с много неизвестни. Преброяването на гласовете на последните президентски избори е обвито в мъгла...

А най-голямата американска катастрофа – Пърл Харбър? Тогава, през декември 41-ва, японците буквално са поканени да нападнат главната военноморска база на САЩ. Трябва им повод за война, без да се отчитат собствените жертви. Сходната по мащаби трагедия от 11 септември 2001 г. също буди много въпроси.

Четири пътнически самолета Боинг за час са похитени от 19 арабски терористи, въоръжени с ножове за рязане на картон. Пилотите камикадзе вземат управлението на самолетите и сменят курса към Ню Йорк и Вашингтон. Два боинга са насочени към кулите близнаци на Световния търговски център. Небостъргачите се обвиват в пламъци, предизвикали пълното им разрушение.

Трети боинг се врязва в Пентагона. Пътниците на четвъртия влизат в схватка с похитителите, което води до падането на самолета в Пенсилвания. Това е атака срещу Америка, планирана от Осама бин Ладен, лидер на „Ал Кайда” - международна терористична организация, състояща се основно от араби.

Това е общоприетата версия на събитията. Тя се оформя окончателно няколко дни след катастрофата и става официална.

Може би заговор срещу президента?


„Какво, ако не само аз или още някой е разбрал, че Световният търговски център е разрушен не от атаките на самолетите? – пише един от очевидците още на 11 септември. – Лично за мен това е най-плашещият момент от тази сутрин... Сградата изведнъж се разпадна на прах, сякаш плавна вълна пробяга от горе на долу през всички етажи. Отломките падат навътре. Всички структурни елементи се разрушават последователно, така че не остава носеща конструкция. Разрушение – еднообразно, симетрично и тотално. За това не е необходим много взрив, но той трябва да се постави на необходимите места и да се взриви в синхронизирана последователност”...

За пет години около 11 септември изниква цял пласт от теории за заговор. Те са разработени много подробно и са изчислени до секунда. Има, да речем, версия за операция „Пърл” – прехващане на боингите с пътниците и използване на радиоуправляеми военни самолети като таран на кулите близнаци. В по-нататъшния ход на операцията пътниците и гражданските самолети са били унищожени, а сградите – взривени... Всичко това е измислено от някакви фанатични ислямисти или хитри антиамериканисти.

Теориите на заговора са представени на десетки сайтове. Уви, те се строят по един стереотип. На редицата явни несъответствия се наслагват косвени доказателства, плод на фантазии. Те лесно може да се опровергаят, ако някой поиска да се занимава с това. По-лесно е да се игнорират.

Книгата на Тиери Мейсън „Чудовищната машинация” е сред опроверганите.

Французинът се е съсредоточил върху атаката на Пентагона, а междувременно е направил извод, че терористичните актове в Ню Йорк и Вашингтон са осъществени от групировка, намираща се на самия връх на военния и политическия елит на САЩ. На 11 септември тя е заплашила Джордж Буш, поставила му е ултиматум и е принудила президента да промени характера на външната политика. Буш приел ултиматума и първо, е останал жив, а второ – начело на своята страна.

Сред доказателствата на Мейсън е разказ на самия президент, че той е гледал видеокадри от сблъсъка на първия самолет с небостъргача на Световния търговски център, когато влетял секретарят му с думите: „Втори самолет се вряза в кулата! Срещу Америка е извършено нападение!”

Само че той не е могъл да гледа такова видео. Кадрите, запечатали първия сблъсък, били открити едва 13 часа след събитията, когато агенция Гама публикува снимките на братя Ноде. Мейсън дори не допуска възможността Буш-младши да се е объркал и прави извод: президентът сигурно е гледал секретен запис на спецслужбите... Това се вписва в концепцията за неговото сплашване.

Мейсън изяснил също, че в този ден е задействана схема за защитата на Белия дом от атака на десантен отряд, а далеч не от падане на самолет или бомбардировка.

В отговор на „Чудовищната машинация” двама френски журналисти, свързани със спецслужбите, написали книгата „Чудовищната лъжа”. Те заклеймили източниците на Мейсън като ненадеждни и резюмирали: „Нямат нищо, абсолютно нищо. Впечатления, фантазии, измишльотини.”

Но в трагедията 9/11 има доста загадъчни и напълно обективни обстоятелства, които така и останали без рационални обяснения.

Кулите са разрушени контролирано


Кулите близнаци са конструирани така, че да издържат сблъсък с Боинг 707. По маса, размери и скорост този самолет е сходен с двата Боинг 767, врязали се в небостъргачите. И двата рухват, разрушават се напълно, превръщат се в купчина от боклук и облак от прах дори без остатък от вертикалните стоманени колони.

В Северната кула самолетът се врязва в 8,45 ч. под прав ъгъл и голяма част от горивото му попада вътре, предизвиквайки силен пожар. В 9,03 е нанесен ударът по Южната кула, но сблъсъкът става под остър ъгъл и в кулата попада сравнително малка част от горивото (вероятно една трета). Останалото изгаря в огромни огнени кълба извън сградата. Отломките от самолета не би трябвало да засегнат разположените в центъра носещи стоманени конструкции на Южната кула. Но тя пада първа – в 9,59 часа, 56 минути след сблъсъка. Северната рухва в 10,29 – след 1 час и 44 минути.

Официалното обяснение на разрушаването: взривеното гориво е разтопило стоманените колони. Но ето какво пише един от критиците на тази теория – Дж. Макмейл: „Да нагрееш стоманата, е все едно да изсипеш сироп върху чиния – сиропът няма да стои вертикално. Топлото се прехвърля към по-студените участъци от конструкцията, а тези, които се опитвате да нагреете, се охлаждат. И аз трябва да проверя що за огън е горял, ставайки все по-горещ, докато не бъде постигната температурата на топене – 1538 °C. И че всичките 200 000 тона стомана са се разтопили от горивото на един самолет.”

Максималната температура за незащитените стоманени конструкции по време на подобни пожари е достигала 360 °C, а това е доста далече от 550 °C – първият критичен праг, при който започват изменения в структурата на стоманата.

Още един проблем с официалната версия е това, че двата небостъргача падат гладко и плавно. Ако разрушаването на Южната кула започва от 60-ия етаж, горната една трета за миг би увиснала, поддържана само от централните колони. Но 30 етажа просто изчезват, вместо да паднат в близкия квартал като буца от стомана и бетон. Двете кули рухват абсолютно симетрично, етажите се „свиват” точно както се случва при контролираното разрушаване на небостъргачи.

И фактически със скоростта на свободното падане. На обект, падащ от 398-метровата височина на Световния търговски център, са му необходими 9,01 секунди, за да стигне земята. Или малко повече, ако се отчита съпротивлението на въздуха. Близнаците рухват за 10–15 секунди, което е близо до скоростта на свободното падане. Кой може да е по-обективен от законите на физиката?

Фирмата, чиито работници първи се появява на мястото на падането на двете кули, е същата, която отстранява руините от федералната сграда в Охлахома сити, взривена на 19 април 1995 г. Името й е „Контролирано разрушаване”. Хиляди тонове накъсана стомана скоро са продадени на търговците на метал в Китай и Корея.

Обажданията от похитените самолети са фалшификация

В четирите боинга е имало 256 души. Общо от тях са направени 13 позвънявания. В отчетите за разследването на събитията има подробно описание на арабите терористи и на действията им по минути. При отсъствие на оцелели пасажери „свидетелски показания” стават записите от телефонните разговори, на които основно се крепи официалната версия.

В хода на разследването на трагедиите те били възпроизведени пред роднини, на които в интерес на следствието забраняват да предават съдържанието на разговорите. Но те изтичат в пресата и „Нюзуик” информира какво са казали обречените…

Сред тях била и съпругата на правосъдния зам.-министър на САЩ Тед Олсън. Тя два пъти му позвънила от борда на самолета, който терористите използвали за атаката на Пентагона. С наземните служби се свързала само Мелиса Боуи, която позвънила на диспечера. Разговорът продължил 4 минути и 2 секунди и прекъснал на средата на думата.

След „Нюзуик” разговорите са цитирани от множество издания. Последните думи на стюардесата непосредствено преди самолетът да се превърне в огнено кълбо след сблъсъка в небостъргача: „Боже, Боже… Виждам сграда… Вода.” Или съвсем простичкото: „Здравей, мамо, аз съм Марк Бинъм”…

Тук е странно дори не това, че човек се представя на майка си по име и фамилия, но и че изобщо успява да позвъни. В началото на десетилетието вероятността от успешно свързване на клетъчен телефон от самолет, летящ на нормална скорост и височина, е била около 1:100. Вероятността за 13 е нищожна.

Със снижаването на самолета обажданията стават по-лесни. Но започват да действат други фактори. На по-ниска височина самолетът напуска пределите на една клетка за 1-8 секунди. За това време телефонът успява да направи контакт с нея, но вече се намира в зоната на друга клетка…

Тези данни са потвърдени експериментално от проф. А. Дюдни. Той пристъпва към научно изучаване на въпроса. Събира екип изследователи и три пъти през 2003 г. се издига на наети самолети, за да провери как се осъществява връзка с различни телефони. Изследването си Дюни нарича „Проект Ахилес”.

Чак през 2004-2005 г. редица компании се заемат с разработката на оборудване за осигуряване на устойчива мобилна връзка в самолети Боинг и Еърбъс.

„Хлъзгави” въпроси


Американските спецслужби са имали поне 12 съобщения от разузнаването за възможно използване на лайнери като оръжие. Било е известно, че ще се атакуват сгради и Световният търговски център е първото, което идва наум. Информацията е постъпвала от 1994 до август 2001-ва, когато станало известно за замисъла на Осама Бин Ладен да изпрати самолет в посолството на САЩ в столицата на Кения – Найроби. Защо нищо не е направено?

Що за пожар е възникнал в Белия дом между ударите на първия и втория самолет? Кадрите с пожара попаднали в ефира на АВС, а след това информацията за него съвсем изчезнала. Защо? И каква е вероятността, че такъв инцидент в резиденцията на президента може да се е случил точно в този промеждутък от време?

Похитителите преминали пилотни тренировки, но инструкторите ги смятали за неспособни да управляват дори леки едномоторни самолети. За един от пилотите терористи в лятната школа останал запис: „Той не може да лети самостоятелно.” Но арабите, поели управлението и получили необходимите знания и навици от курсове и учебници, умело долитат до целите и ги поразяват. Как са успели да направят това?

Размахът на крилата на Боинг-767-300 е 47 метра, а ширината на кулите – 63. Разликата е само 15 метра. Просто снайпери, а не камикадзета. Тези асове са действали с такава нечовешка точност, че сякаш ги водел радиомаяк. В случая с Боинг-757-200, взривил се в Пентагона, аритметиката е следната: височина на сградата – 24 метра, височина на самия самолет – около 13. И тази машина лети хоризонтално над земята в града и поразява сградата на военното ведомство на САЩ точно между първия и втория етаж.

При това щетите на Пентагона не са достатъчно сериозни, за да бъдат резултат от сблъсъка със 115-тонен самолет, летящ със скорост от 400 до 700 километра в час. На площадката пред стената не само нямало отломки, но и на тревата нямало следи от горене на горивото от самолета.

На запазените снимки не се виждат крилата – само хубава дупка в стената. Защо? Взривът е станал точно в този сектор на Пентагона, който бил в ремонт. Управлението по борба с тероризма вече било изнесено оттам, командният център на морския флот още не се бил нанесъл. Сред 125-те загинали в Пентагона има само един генерал, а основно са цивилни специалисти.

Фрагментите от лайнера, паднал в Пенсилвания, били открити на 8 мили от мястото на катастрофата, а местните жители съобщили за горящи отломки, падащи от небето. Как може да се случи това, ако четвъртият боинг е загинал, падайки на земята?

Накрая, също на 11 септември се случва военен преврат в Чили – 28 години преди американската трагедия. А 11 години преди нея, пак на 11 септември, Джордж Буш-старши в реч пред Конгреса за първи път произнася фразата: „Нов световен ред.” Но това са просто съвпадения, заключава вестникът.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини