6 °C

Лекар на годината за 2009 г.от Кърджали жертва на дискриминация, чиновници го определят като неквалифициран

д-р Леман Рашид

Лекарят на годината за 2009 г.от Кърджали Д-р Леман Рашид е жертва на дискриминация заради бюрократични пречки и законови абсурди. От 2009 г. известният медик, който управлява Спешното отделение на кърджалийската болница сезира институции за това,че е жертва на дискриминация, заедно със стотици свои колеги от страната. Причината е ,че според Закона за лечебните заведения и здравето лекари със специалности “Спешна медицина”,”Педиатрия” и “Вътрешни болести” нямат право да стават лични лекари. Джипита могат да бъдат само доктори със специалност “Обща медицина” и такива с други специалности, ангажирали се като лични лекари до 2009 г. В същото време с актуализирана през 2011 г. Наредба №40 на здравното министерство дори доктори без специалност могат да лекуват пациентите на джипитата в спешни кабинети през почивните дни или през нощта. Оказва се също,че лекарите учещи “Спешна медицина” усвояват същите умения, както и колегите си по “Обща медицина”, но ги прилагат при екстремни обстоятелства.

Д-р Рашид е направила опит да стане личен лекар през 2009 г., но й е откзано. Пише до Районната здравна инспекция и до Българския лекарски съюз, като поставя казуса за дебат в лекарската гилдия. Жалбата й остава глас в пустиня. От Българския лекарски съюз проявават пълно безхаберие, като препращат писмото до Националната здравно-осигурителна каса, която няма отношение към проблема. В писмо до нея от Министерството на здравеопазването сочат, че специалисти с недостатъчна квалификация не се допускат до практиките на личните лекари, защото са заплаха за здравето на българските граждани.

Д-р Рашид смята, че тя и колегите й, които искат да станат джипита са дискриминирани от закона. Тя се жалва в Комисията за защита от дискриминация. Жалбата й влиза за разглеждане през февруари, но и до днес няма отговор.Становището на КЗД е важно, защото то открива пътя за сезиране и на международни институции.

Д-р Рашид негодува, че лекари без нито един ден практика се допускат да работят в отделенията за “Спешна помощ”, а доктори със специалност или със две специалности не могат да станат джипита.Според нея това е разхищение на ресурси. Кое е по опасно: квалифициран лекар със специалност да ви лекува като джипи или да бъдете поверен на новобранец в “Спешното”, пита д-р Рашид. Според нея в здравното министерство където се готвят проектозакони и наредби се прилагат двойни стандарти.

Въпреки специлността си “Спешна медицина” и многобройните си дипломи и сертификати д-р Рашид в момента учи “Обща медицина”. Остават и две години за да вземе специалност. Тя смята, че по бързо ще се дипломира,отколкото тромавата бюрократична система в здравеопазването да се задейства.

Това което става е поредната гавра и административен произвол с българските лекари, смята д-р Леман Рашид.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини