Лекар на годината за 2009 г.от Кърджали жертва на дискриминация, чиновници го определят като неквалифициран

д-р Леман Рашид

Лекарят на годината за 2009 г.от Кърджали Д-р Леман Рашид е жертва на дискриминация заради бюрократични пречки и законови абсурди. От 2009 г. известният медик, който управлява Спешното отделение на кърджалийската болница сезира институции за това,че е жертва на дискриминация, заедно със стотици свои колеги от страната. Причината е ,че според Закона за лечебните заведения и здравето лекари със специалности “Спешна медицина”,”Педиатрия” и “Вътрешни болести” нямат право да стават лични лекари. Джипита могат да бъдат само доктори със специалност “Обща медицина” и такива с други специалности, ангажирали се като лични лекари до 2009 г. В същото време с актуализирана през 2011 г. Наредба №40 на здравното министерство дори доктори без специалност могат да лекуват пациентите на джипитата в спешни кабинети през почивните дни или през нощта. Оказва се също,че лекарите учещи “Спешна медицина” усвояват същите умения, както и колегите си по “Обща медицина”, но ги прилагат при екстремни обстоятелства.

Д-р Рашид е направила опит да стане личен лекар през 2009 г., но й е откзано. Пише до Районната здравна инспекция и до Българския лекарски съюз, като поставя казуса за дебат в лекарската гилдия. Жалбата й остава глас в пустиня. От Българския лекарски съюз проявават пълно безхаберие, като препращат писмото до Националната здравно-осигурителна каса, която няма отношение към проблема. В писмо до нея от Министерството на здравеопазването сочат, че специалисти с недостатъчна квалификация не се допускат до практиките на личните лекари, защото са заплаха за здравето на българските граждани.

Д-р Рашид смята, че тя и колегите й, които искат да станат джипита са дискриминирани от закона. Тя се жалва в Комисията за защита от дискриминация. Жалбата й влиза за разглеждане през февруари, но и до днес няма отговор.Становището на КЗД е важно, защото то открива пътя за сезиране и на международни институции.

Д-р Рашид негодува, че лекари без нито един ден практика се допускат да работят в отделенията за “Спешна помощ”, а доктори със специалност или със две специалности не могат да станат джипита.Според нея това е разхищение на ресурси. Кое е по опасно: квалифициран лекар със специалност да ви лекува като джипи или да бъдете поверен на новобранец в “Спешното”, пита д-р Рашид. Според нея в здравното министерство където се готвят проектозакони и наредби се прилагат двойни стандарти.

Въпреки специлността си “Спешна медицина” и многобройните си дипломи и сертификати д-р Рашид в момента учи “Обща медицина”. Остават и две години за да вземе специалност. Тя смята, че по бързо ще се дипломира,отколкото тромавата бюрократична система в здравеопазването да се задейства.

Това което става е поредната гавра и административен произвол с българските лекари, смята д-р Леман Рашид.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини