Кърджали обезлюдява катастрофално, най-търсената стока стават куфарите

Кърджалици се тълпят пред магазин за куфари

Масовото обезлюдяване на Кърджали превърна куфарите в една от най-търсените стоки в търговската мрежа това лято. Кърджалийци се редяха пред магазините за да избират куфари за далечни пътувания. Предпочитат се по- големите размери.

В Кърджали търговията е напълно замряла. Пазаруват се само куфари. Купуват ги бъдещи гастарбайтери,които се стягат за работа в Западна Европа. Има и такива обаче,които поемат на юг. Това споделиха за Кърджали бг вести търговци.

Според продавачи в магазини за чанти и куфари сред клиентите има и много, които купуват, защото ще пътуват за морето. Те обаче не отивали на почивка ,а търсели там препитание.

Опразването на града през последните три години е осезаемо. Основният поток на трайна миграция е на юг към Турция. Младите хора масово търсят възможност за брак в южната ни съседка. Много от децата записвани в регистрите на общината се раждат там.

Тези, които не смятат да късат връзката с Кърджали основно се насочват на Запад. Големите колонии в Германия,Холандия и Белгия приютяват нашенци и им помагат в намиране на работа. Напоследък много се отправиха и към Великобритания в търсене на препитание.

През последните десетина години се наблюдаваше тенденция младите хора да се установяват от селата в областния център. Една от причините бе предлагането на нови работни места. Кризата блокира пазара на труда. Сега нашенци поемат пътя към чужбина директно от селата , прескачайки Кърджали.

Миграцията се отразява катастрофално на търговията. Затворените магазини са почти толкова колкото и работещите.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини