Подписано е окончателното споразумение за ПОК "Доверие"

United Capital подписа окончателно споразумение с Vienna Insurance Group (VIG) за придобиване на 92,58% от капитала на пенсионната осигурителна компания „Доверие”, съобщи британската компания.

Документите по сделката и дълогсрочните планове за развитие обаче все още не са представени пред българските регулаторни органи, признава още кандидат-купувачът на най-голямото пенсионно дружество у нас.

Финансирането на сделката, както се изисква от регулаторните органи в България и Великобритания, ще бъде осигурено от акционерите на United Capital. Основен инвеститор в британското дружество е руският предприемач Сергей Мастюгин. В официалното прессъобщение той коментира, че приемствеността е от съществено значение и по тази причина и досегашният директор на "Доверие" Даниела Петкова ще запази поста си.

“При придобиване на нови активи един от ключовите фактори за успех е да се запази съществуващият на място екип - т.е. хората, които познават същността на бизнеса, както и да се увеличат иновативните умения и опитът на кадрите от другите дружества на групата, за да се достигнат нови висоти", обяснява Мастюгин.

Припомняме, че през април целият Управителен съвет на пенсионната компания подаде оставка в знак на протест срещу "непрозрачния начин, по който се осъществява сделката". Преди дни Даниела Петкова коментира още, че опасенията й са били свързани не толкова с купувача, а със самата процедура.

"United Capital PLC напълно осъзнава отговорността, която поема към българския народ и клиентите на "Доверие", и се ангажира разумно и ефективно да управлява компанията в съответствие с принципите за социална отговорност и съгласно със законите на Република България и Европейския съюз", се казва още в съобщението на фонда, изпратено до българските медии.

Магомед Аликханов, който е част от екипа на Lighthouse, след няколко години мандат в Zurich Financial Services и Renova Group, ще оглавява инвестициите на United Capital PLC в "Доверие" и ще ръководи интегрирането на специалистите от Lighthouse в настоящото управление на "Доверие".

ПОК "Доверие" е най-голямата пенсионна компания у нас. Тя управлява активи за 1,8 млрд. лева, а осигурените в дружеството са повече от 1 млн. души.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини