Искат Консултативният съвет по национална сигурност да нищи проблема с малцинствата

Сезгин Мюмюн

Президентът на България Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет по национална сигурност за да бъде разгледан въпросът с малцинствата в България и блокирането на делото за т.нар.Възродителен процес. За това настоява в открито писмо до държавния глава лидерът на правозащитната федерация “Справедливост-България” Сезгин Мюмюн. Според Мюмюн липсата на осъдени по мегаделото е в нарушение на европейското законодателство. Прилагаме целия текст на откритото писмо :

 

 

 

 

 

 

До Президента на Република България

 

 

г-н Росен Плевнелиев

 

ОТКРИТО ПИСМО

Уважаеми г-н Президент,

Като председател на Гражданската организация „Федерация Справедливост- България” и в съответствие с приетата от Народното събрание на 11.01.2012г. „Декларация , осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани”, на основание т. 3 /точка трета/ от Декларацията., Ви уведомявам че вече близо две години след приемане на Декларацията , Дело № II – 048/ 1999 г. по описа на СОВП за така наречения „ Възродителен процес” не е приключило.

Впълно противоречие с принципите и нормите наПравото на Република България и особено с принципите и нормите на Европейското право и на Международното право, визираното дело „се разследва“ вече повече от двадесет години. Този факт несъмнено има своите дълбоки причинни фактори, сред които прозира противоправният стремеж за фактическо оневиняване на престъпните лица или поне за обезпечаване на тяхното пожизнено спокойствие. Почти всички от архитектите и високопоставените служители от репресивния апарат на тоталитарния режим, които са организирали и осъществили насилствената асимилация на българските мюсюлмани, така наречения „Възродителния процес”, вече не са между живите.

Всичко това, се отразява изключително негативно върху правата на пострадалите лица (жертвите на престъпленията) и в крайна сметка има характера на отказ от ефективно правосъдие.

Обръщаме се към Вас като към обединител на нацията и като държавник, който има позиция относно „Възродителния процес”. Считаме, че трябва да обърнете внимание на проблемите на българските граждани от турски произход и мюсюлмани, които живеят, работят, отглеждат децата си в България и са достойна част от българското общество.

Моля да свикате Консултативния съвет за национална сигурност, за да обсъдите съдбата на делото за „Възродителния процес”, какви финансови загуби може да търпи нашата родина, ако стотици хиляди пострадали поискат обезщетение от България за забавено правосъдие. Считам, че тази среща ще ограничи опитите на някои политически партии и техните лидери, за създаване на етническо напрежение, както и опитите за изкуствено насаждане на етническа и религиозна нетърпимост в българското общество.

Като Президент, за който е важно да подобри репутацията и имиджа на държавата ни, ние се надяваме да съдействате за прилагане на приетата през 1999г. „ Рамкова конвенция за защита на националните малцинства”. Прилагането на Рамковата конвенция, ще допринесе за повишаване на авторитета на България пред държавите - членки на Съвета на Европа, ще я представи като държава защитаваща и разпространяваща демокрацията, правата на човека и европейската културна идентичност.

За нашата инициатива сме уведомили и редица Европейски институции , отговорни за спазване на човешките права и свободи.

Прилагам копие от текста на подписката ,която ще стартира есента в смесените райони и Р Турция.

София С уважение:

21.08.2013г Сезгин Мюмюн

.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини