Симеон упрекна протестите

Има ли в момента разединение, реално ли е то или е плод на желанието на определени кръгове да се възползват от несъвършенствата на демокрацията за постигане на задкулисни намерения и безотговорно да ни делят на протестиращи и анти протестиращи, на симпатични, умни, десни, бедни, богати, българи, цигани, турци, евреи и т.н.

Това се казва в коментар на случващото се у нас на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

От текста на бившия лидер на НДСВ ясно личи укорът му към някои от явленията, видни в момента в страната, с което той влиза в известно противоречие с НДСВ, чийто почетен председател е в момента.

В демократичните общества гражданите могат свободно да изразяват своите желания включително и протестирайки, казва Симеон.
В същото време обаче, той задава въпроса - колко значими и реални са тези прояви на фона на хората, които са гласували на изборите, още повече на фона на цялото население на страната, и в колко от градовете на България се провеждат те.

В момента едва ли има демократична държава, в която управляващите да не са обект на критики и гражданите да са доволни от всичко, но в международните медии е необичайна практика ежедневно новините да започват с броене на поредния ден от началото на протестите и контра протестите, заявява още експремиерът.

Известен с иносказателността си, в случая Сакскобургготски обаче категорично се обявява против воденето на деца на протестите.

Мисля, че не е редно, колкото и да изглежда невинно, да се водят деца на подобни събития. Надали е и възпитателно те да стават свидетели и участници в противопоставянето на наши и ваши, часове да бъдат подложени на въздействието на силните шумове, както и да възприемат използваните епитети, още повече, че има изрични европейски директиви, отнасящи се за закрилата на децата, коментира Сакскобургготски.

Той критикува и някои от медиите ни, които „вместо да информират обществото безпристрастно, да се превръщат във фактори, определящи политическите процеси, и да очертават разделителна линия с противоречивата си и дори тенденциозна статистика".

Чуваме призиви към депутатите, продължава той, да не "ваканцуват", защото са избрани да работят, но същевременно са възпрепятствани да влязат на работното им място.
Когато правителството работи и парламентът приема закони, в ход влиза тезата за някаква "тройна коалиция" като нарицателно и то самоцелно, забравяйки, че в чужбина, това може да предизвика отрицателни и вредни за нас интерпретации, коментира Симеон.

Той намеква също така, че ни е нужно споразумение между политически опоненти (може би визирайки БСП и ГЕРБ, б.р.)
Не е тайна, че в някои влиятелни европейски държави с работеща икономика и висок жизнен стандарт се стига до демократични споразумения по важни теми в името на постигането на национални цели. Тази практика се възприема като нещо нормално, казва Симеон.

Ако в публичното пространство виждаме повече примери за намиране на допирни точки и диалог, а не за конфронтация и сензация, сигурно животът ни ще е по-спокоен и по-пълноценен. Мрачното настроение не е верният ни съюзник, убеден е експремиерът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини