Каскада „Горна Арда” – надежда за благополучие

Строителството на каскада Горна Арда се очаква да започне в средата на 2014 година, съобщи областния управител на Кърджали Бисер Николов, като се позова на информация от EVN.

Идеята за изграждане на хидроенергийни съоръжения по горното поречие на река Арда възниква през 80-те години на двадесети век. Тогава е предвидено да бъдат изградени три язовира – "Мадан", "Ардино" и "Сърница", с прилежащи към тях водноелектрически централи. Работата по проекта през осемдесетте години е предимно на идейно ниво. След 1989 година проектът е замразен за около 10 години.
Работата по проекта "Хидроенергийна каскада Горна Арда" e възобновена през 1998 г. Това стана с подписването на 4 ноември 1998 г. на споразумение между Република България и Република Турция за изграждане на каскадата "Горна Арда".През октомври 1999 министър-председателят на Република България Иван Костов и турският му колега Бюлент Еджевит дават официалното начало на проекта на тържествена церемония по първата му копка.
Оповестените параметри на проекта предвиждат до 2006 г. да бъдат построени три язовира – "Мадан", "Ардино" и "Сърница", всеки от тях с ВЕЦ, като общата мощност на съоръженията трябваше да е 170 МВт. Предвижда се те да произвеждат 466 млн. кВтч електроенергия годишно. Обявената стойност на проекта е 220 млн. щатски долара. Малко след стартирането му поради финансови затруднения на турската страна проектът е временно преустановен.

Няколко чуждестранни компании, сред които и италианската "Енел пауьр", проявяват интерес да инвестират в проекта, поемайки участието на турската страна. Въпреки водените преговори обаче не се стига до споразумение за въвеждането на нови партньори в "Горна Арда".

В края на 2008 г. австрийската компания EVN, която към този момент вече има сериозен опит на българския електроенергиен пазар, изразява интереса си към участие в проекта "Горна Арда". На 19 юли 2010 г. във Виена, в присъствието на премиера Бойко Борисов, е подписано акционерно споразумение между EVN и НЕК, с което бе поставено реалното начало на създаването на смесена българско-австрийска компания, която да изгради и експлоатира хидрокаскада "Горна Арда". Според споразумението  EVN ще притежава до 70 на сто от компанията. Проекът предвижда изграждането на каскада от три нови хидровъзела в горния участък на река Арда: язовир Мадан (ВЕЦ „Бял Извор”), язовир Ардино (ВЕЦ”Ардино”), и язовир „Сърница” (ВЕЦ „Китница”).

Строителството ще стартира през лятото на 2014 година, изграждането се очаква да бъде в рамките на 3,5 до 5 години. В строителните работи по обектите , включени в каскадата, се очаква да бъдат ангажирани  около 2500 души – предимно специалисти в областта на язовирното проектиране и строителство.  Жителите на района очакват събитието да се случи, тъй като вярват, че това ще сложи край на безработицата. Надяват се икономиката да живне, язовирите да докарат туристи. Много хора да  намерят трайно препитание около експлоатацията и поддържането на съоръженията на каскадата.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини