За първи път в България дивертори ще предпазват птиците от контакт с електроразпределителната мрежа

За първи път в България Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и EVN България монтират т. нар. дивертори по въздушни електропроводи от електроразпределителната мрежа.
Диверторите са специални движещи се пластини с рефлекторно покритие и служат като сигнални знаци за птиците. Целта е да се намали смъртоносният контакт на крилатите с проводниците. Диверторите ще бъдат окачени по въздушните електропроводи на електроразпределителна мрежа, като така ще се повиши възможността тези съоръжения да бъдат забелязвани от птиците и съответно подминавани безопасно от тях.
Различни причини при допир с електроразпределителната мрежа загиват редица защитени или редки видове като щъркели, пеликани и царски орли, сочат наблюденията на експертите на Българско дружество за защита на птиците. Това е и причина за прекъсвания в електроснабдяването. Посочените съвместни дейности на БДЗП и EVN България са част от сключения през 2011 г. Меморандум за сътрудничество и разбирателство, който определя сферите на сътрудничество между двете организации за защита и опазване на защитени видове птици от рискове, свързани с електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини