Окончателно: 4 години затвор за Берлускони

Върховният съд на Италия потвърди присъдата от 4 години затвор на бившия премиер Силвио Берлускони, дадена му през май по делото „Медиасет”, предаде АФП, цитирана от бтв.

Той бе осъден за умишлено завишаване на цената на правата за разпространение на филми, купени от негови фиктивни компании, при препродажбата им на основаната от него медийна империя „Медиасет" и така е избягвал плащането на данъци.

Тъй като в присъдата се приспадат три години от времето, в което се водеше процесът, на Берлускони му остава да излежи само година.

76-годишният Берлускони обаче няма да отиде в затвор заради възрастта си. Според италианските закони осъдените над 75-годишна възраст остават под домашен арест.

Присъдата на предишната инстанция включва и пет години забрана за заемане на обществени длъжности. Днес Касационният съд върна за преразглеждане решението за забрана за заемане на обществени постове. Наблюдатели коментират, че най-тежка за Берлускони е именно тази забрана. Сега той е сенатор и е бил три пъти премиер.

Тази година Силвио Берлускони се сдоби с присъди по още две дела. През март той получи една година за незаконно подслушване на политически опоненти, а през юни – седем години за сексуална връзка с непълнолетна танцьорка. Адвокатите на Берлускони редовно обжалват всички съдебни решения и така той все още не може да влезе в затвора. Бившият премиер отхвърля всички обвинения, определяйки ги като опити на политическите му опоненти да го дискредитират.
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини