Експонират Перперикон по световните стандарти,конкурира Троя

Първата копка

Кметът на Кърджали Хасан Азис и ръководителят на проучванията на Скалният град на траките проф. Николай Овчаров направиха първа копка на проекта „Перперикон-дом на богове и хора”. За социализация на археологическия комплекс ще бъдат вложени 3, 8 млн. лв., което ще позволи древният паметник да бъде експониран съобразно световните стандарти.

Перперикон ще стане мярка за туризъм в България. След реализацията на проекта Скалният град ще стане по - достъпен и по- разбираем за нашите съвременници. Перперикон е повече от местен и регионален обект, това го показа класацията „Чудесата на България”, сподели кметът на Кърджали Хасан Азис.Той припомни, че проектирането е преминало през много пречки, след като е стартирало още по времето на предприсъединителната програма ФАР. „По време на изпълнението на проекта Археологическият комплекс няма да бъде затворен и посетителите ще имат уникалната възможност ще видят на място как се реализира. Сега Перперикон се посещава годишно повече от над 120 хиляди души, след няколко години те ще бъдат много повече”, подчерта градоначалникът и благодари на всички работили по проекта. На церемонията присъстваха областният управител Бисер Николов, представители на фирмата изпълнител, общински съветници, журналисти, туристи. Консервационните и реставрационните дейности на Перперикон ще се извършат от “Главболгарстрой-Реставрация”. Представители на фирмата увериха, че ще бъдат спазени всички срокове и гарантираха качествено изпълнение на проекта.Обединение “Перперикон консулт”, съставено от местни фирми, ще извършва строителния надзор. По проекта „Перперикон –дом на богове и хора” ще бъдат извършени редица строителни работи. ”Предвидени са укрепителни дейности на Акропола и на свещения дворец, изграждане на подходяща инфраструктура. Ще бъде монтирано художествено алейно осветление”, обясни ръководителят на проекта инж. Катя Митовска.

.„Преди 14 години тук беше една гора, не се качваха даже хората от околните села, а сега Перперикон дава работа на част от местното население.За 14 години Светилището на Дионис стана нещо, за което знаят не само в България, но и в света. Скалният град на траките е достатъчно известен, но без консервация, реставрация и създаване на подходяща инфраструктура няма да можем да покажем неговия блясък”, каза археологът. Той припомни, че Перперикон е сред първите петдесет световни култови обекта в класацията на Филип Каргон. Възхищение от комплекса, сравнявайки го с Мачу Пикчу, е изразил неотдавна и един от най –големите гръцки археолози проф. Николаос Стамболидис, посещавайки Перперикон.

Бяха усилия, бяха битки за този проект. Перперикон е уникален град, има археолози, има архитекти, управленци и туристи. По –хубав град от това не може да се желае. Всеки вложен лев в него е равностоен на 100 златни лева, даже вече 1000 лв. Перперикон трябва да се съхрани за поколенията, а това е само едно начало”, каза проектантът арх. Минчо Ненчев.

Освен строителната работа, която стартира по проекта „Перперикон –дом на богове и хора”, в момента на Скалния град на траките се провежда и археологическа. Проф. Овчаров показа пред посетителите последната находка - уникално запазена римска крепостна стена, стигаща на места до 5 м, изградена през втората половина на 3 в. „Целта е била да брани Свещения град от варварските нашествията на готите. Тя е мощна, но не е успяла да запази града и през 376 г. той е превзет и изгорен, но 20 години по-късно се възражда като голям християнски център, който остава до 14 век”, обясни професорът .

Ирина Ангелова



Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини