Канадска компания изкупува златоносни парцели под носа на местните златотърсачи

Кирил Стаменов

Канадската компания Дънди прешъс метълс изкупува златоносни парцели под носа на местните златотърсачи в Кърджалийско. Масово се пазаруват участъци между Крумовград и Звездел, за които се предполага, че крият високо съдържание на жълтия метал.Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити Кирил Стаменов. Стаменов посочи, че реките и техните притоци в Кърджалийско са богати на самородно злато и тук се стичат златотърсачи от цялата страна. Най-посещавани са Перперешката река, Джебелската река и притоците на Крумовица. Търси се и в районите на Ивайловград и Маджарово. Златотърсачите промиват десетки кубици наноси на ръка, за да добият желаният от тях жълт метал.

   Златодобивът тук е с вековна история. За това свидетелстват античните рудници. Затова канадската компания иска да се установи трайно в Източните Родопи, сподели Стаменов.

 Ще припомним,че Дънди прешъс метълс има концесия за разработване на находището на Ада тепе до Крумовград.

   Стаменов посочи, че неговата асоциация е единствената на Балканите. Тя си партнира с учени от Минно-геоложкия университет”Св.Иван Рилски” в столицата. Провежда състезания и семинари на мъже, жени и деца в търсене на злато и метеорити.

Георги Кулов 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини