Сдружение „Егридерелилер” даде ифтар в Ардино

Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер" (Ардинци) от Бурса за трета поредна година даде ифтар за 70 души  от района на Ардино. По програма благотворителната вечеря трябваше да се проведе в двора на джамията, но поради липсата на достатъчно осветление организаторите решиха да я направят в близкото заведение.

На празничната софра присъстваха председателят на общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям, цялото ръководство на Сдружението начело с председателя Ахмет Кахраман, почетният гражданин на Ардино Решат Айдън. Поради обективни причини кметът Ресми Мурад не успя да се включи в ифтара.

Председателят на Сдружението Ахмет Кахраман поздрави присъстващите по случай празничната вечер. „За нас не е от значение броят на присъстващите, важно е на тези благотворителните вечери сърцата ни да са свързани. Важно е равенството и взаимното уважение. Нека нашата инициатива да е пример и за други неправителствени организации както в Турция, така и в България”, изтъкна в своето приветствие председателят Ахмет Кахраман. От името на „Егридерелилер” и на живеещите ардинци в южната ни съседка той поздрави мюсюлманите и техните семейства с предстоящия свещен празник Рамазан Байрам и им пожела здраве и благоденствие.

Ахмет Кахраман уточни още, че спонсори на ифтара са ръководството на Сдружението и благородни бизнесмени от Бурса с ардински корени.

Председателят на общинския съвет Сезгин Байрам изказа благодарност към ръководството на Сдружението за благородните им инициативи да организират ифтар и да раздават хранителни продукти на лица в неравностойно социално положение от територията на общината. Той изрази надежда за продължаване на добрите взаимоотношения между ръководството на общината и Сдружението. Пожела на всички мюсюлмани с достойнство да посрещнат Рамазан Байрам

Имаминът на джамията в Ардино Орхан Якуб отправи молитва за здраве и благодарност към Всевишния и организатори.

Празникът Рамазан Байрам се отбелязва от 624 година насам. И до днес се запазва традицията, през целият месец мюсюлманите да постят през деня - от зазоряване до залез слънце (ифтара), като в продължение на 17 часа не се хранят и не пият. Пo време на Рамазана щедростта на мюсюлманите се увеличава така, както е било и при Мухаммед (с.а.с.). Това особено важи за богатите хора, които са схванали значението на даряването, раздаването в името на Аллах Теаля. В този месец се намира и Свещената нощ Кадир, която се равнява на 80 години богослужения. Дните на празника тази година започват от 8 август.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини