Пътна полиция завардва шосетата през летния сезон, затяга контрола

През активния курортен сезон /юли, август и септември/ тежките пътнотранспортни произшествия рязко се увеличават по редица предпоставки и причини: значително увеличена интензивност на движението по всички основни  пътища и главно към курортните райони; разнородни потоци от МПС  и конфликтност между движещи се с висока скорост и по-бавни превозни средства със създаване предпоставки за челни сблъсквания при изпреварване; интензивно движение на двуколесни МПС, включително без регистрация и управлявани от непълнолетни и неправоспособни; управление на мощни мотоциклети със значително превишаване на скоростта; управление на МПС от преуморени водачи; играещи в населените места и в близост до тях деца и юноши през ваканцията, включително на велосипеди, извън родителски контрол; движение на каруци и селскостопански машини без светлини и  сигнализация; неблагоприятно влияние на високите температури в следобедните и вечерните часове, водещо до сънливост, забавени реакции, неточна оценка на ситуацията на пътя  и  отклоняване на вниманието на водачите; повишаване броя на нарушенията „управление на МПС след употреба на алкохол”, включително при пътувания на младежки компании в късните вечерни и нощни часове за гостувания и посещения на дискотеки и др. Основните причини за тежките ПТП са: превишена скорост, неправилно изпреварване при наличие на насрещни превозни средство и ограничена видимост и навлизане в лентата за насрещно движение, отнемане на предимство, управление в нетрезво състояние, неправоспособност, неспазване на безопасна дистанция, отнемане предимство на пешеходци.

С оглед на създаване на повече сигурност по пътищата на територията на областта ще бъдат извършвани специализирани операции за контрол на водачите с акцент върху факторите, които са причина за тежки инциденти.

Анализът на произшествията през летния период на миналата година /от 1 юни до 15 септември/ сочи, че са били регистрирани 126 пътнотранспортни произшествия, като 38 от тях са тежки, при които са  убити 2-ма човека и са ранени 49. Сравнението със  същия период на 2011 г.. показва намаление на тежките ПТП с 16 броя, но с  двама загинали при нито един убит през цялата   2011 г. и  намаление на ранените с  23-ма. Броят на леките(само с материални щети) ПТП е намален с 36.

По причини на първо място е несъобразената скорост, в резултат на което са станали 53 катастрофи с 22-ма ранени, на второ място е отнемането на предимство – 28 произшествия с 1 убит и 14 ранени, на трето – неспазване на дистанция – 11 произшествия с 1 убит и 2-ма ранени. На четвърто място е употребата на алкохол – 10 катастрофи с 5 ранени.

По вид пътните произшествия се разпределят така: сблъскване между МПС – 49 катастрофи с 2-ма убити и 11 ранени, блъскане на пешеходци – 13 произшествия с 15 ранени, преобръщане на МПС – 10 произшествия с 6 ранени, блъскане в спряно и паркирано пътно средство – 13 катастрофи с 3-ма ранени.

Регионален пресцентър на МВР

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ В ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ  НА  ТЕЖКИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ ПРЕЗ АКТИВНИЯ ЛЕТЕН СЕЗОН

               

                      Тези препоръки са съставени на базата на анализа и проучване на характерните за летния сезон пътнотранспортни произшествия и са оформени във вид за директно използване и разпространение от средствата за масово осведомяване. Целта е да се създаде  предпазващо  /“защитно”/ поведение” на участниците в движението и те да избягват  попадане в  ситуации за злополуки.

              Основни рискови фактори и съответни препоръки

             ПРЕВИШЕНА И  НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ

                На пътя не е възможно да се предвидят всички опасности, особено онези, които възникват внезапно. Затова с постоянство се научете да се движите със средна скорост в населени места и извън тях по-малка с около 10-15 км/ч от обичайната. Така ще имате повече време за реагиране за избягване на удар  със спиране или маневра при  критична ситуация. Намаляването на скоростта  дори само с 10 км/ч от обичайната снижава многократно вероятността от катастрофа. Привикването да шофирате на двойно по-голяма дистанция от предния автомобил Ви осигурява възможност да реагирате и не допуснете удар в случай на внезапното намаляване на скоростта и спиране.

            -  Помнете златните правила за безопасност: „На пътя - винаги по-далече от другите!” и „Видимостта е живот!”

      -  При шофиране не се увличайте по примера на рискови  водачи, които  Ви изпреварват и  се движат с превишена скорост. Следвайте своите съображения за сигурност и собствения стил на управление.Това не е лесно и изисква упоритост и постоянство.

             -  Винаги потегляйте по-рано от обичайното, за да не  бързате,            

     притеснени, че ще закъснеете.

        - Не си определяйте предварително точен час на пристигане и не   насрочвайте срещи, защото евентуалното забавяне ще Ви притесни и ще доведе до рисково шофиране с превишена скорост.

                -  Преценявайте реалистично  дали закъснението с няколко минути е фатално и съдбоносно и дали си струва риска от висока скорост и рискови изпреварвания.

           -  Не се нервирайте, когато колоната автомобили пред Вашия се движи бавно. Има обективна причина за това и  я приемете възможно най-спокойно, за да не загубите вашата съсредоточеност. Афектът може само да навреди.

           -   Помнете, че най-безопасно  е да се движите със скоростта на колоната – нито много по-бързо, нито значително по-бавно. И в двата случая сте в обстановка на повишена конфликтност.В първия случай ще се налага да  изпреварвате много често, а във втория  - Вас ще Ви изпреварват.

           -  Не се поддавайте, когато Ваши спътници в купето Ви подтикват да увеличите скоростта, защото бързат за важна среща. Отказвайте любезно като ги предупреждавайте, че не изневерявате на стила си на управление.

           -  Когато шофирате по тъмно при превключване на светлините от дълги на къси, непременно намалявайте скоростта дотолкова, че тя да ви осигурява възможност за спиране в рамките на осветения участък пред вашия автомобил. Така ще реагирате успешно, ако забележите съвсем наблизо пресичащ пешеходец. Ако имате насрещни заслепяващи светлини, непременно намалете още скоростта.

          -  В населено място при преминаване покрай паркирани автомобили, в оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца, покрай паркове и градинки, покрай спирки на обществения транспорт, при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др.намалявайте скоростта до съвсем ниски граници, за да успеете да реагирате и предотвратите злополука при внезапно действие от тяхна страна.

          -  Задължително намалявайте скоростта и тогава, когато забележите дете край платното. То може внезапно да изтича на платното.

          - Винаги съобразявайте скоростта с: интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила Ви, неговите спирачни възможности; състоянието на платното, видимостта; прогнозирайте възможната внезапна поява на платното, извършване на неправилни маневри от другите участници в движението. 

         -   При по-висока скорост осигурявайте пропорционално по-голяма дистанция от автомобила пред Вас. Малката дистанция Ви приближава до удар при рязко спиране, а освен това Ви напряга и увеличава агресивността.

         -   Следете непрекъснато и внимателно състоянието на пътната настилка. При наличие на признаци, че пътят става хлъзгав или следва участък с опасни неравности, намалете плавно скоростта.

         -   Когато возите деца, намалявайте значително средната скорост и увеличавайте дистанцията и вниманието си.Опасно и недопустимо е да се вози дете в скута на възрастен на предната седалка.При рязко спиране или удар то ще понесе най-тежък удар в арматурното табло или предното стъкло.

               НЕПРАВИЛНО ИЗПРЕВАРВАНЕ, НАВЛИЗАНЕ В ЛЕНТАТА ЗА    НАСРЕЩНО ДВИЖЕНИЕ

 -  Над  14 % от убитите при катастрофи по пътищата са пострадали при  навлизане в лентата за насрещно движение с последващ челен удар с насрещен автомобил. Този вид катастрофи се дължат изключително на стремеж към максимални скорости и изпреварване на застигнатите автомобили. Особено са застрашени млади неопитни шофьори, които обичат спортния, състезателен стил на управление.

          -  При движение в колона се движете със скоростта на колоната, на увеличена дистанция. Ако поддържате по-голяма скорост, се принуждавате непрекъснато да предприемате изпреварвания, което многократно увеличава опасността от челен удар.Ако скоростта е по-малка от тази на колоната, Вие принуждавате останалите да Ви изпреварват, което повишава конфликтността.

         -  Винаги поддържайте такава дистанция от автомобила пред Вашия, която дава възможност  на автомобил, който Ви изпреварва,  спокойно да заеме място пред Вас в дясната лента. 

         -  Не забравяйте, че непрекъснатото изпреварване при колона не Ви придвижва съществено напред в нея, а само увеличава риска от злополука с насрещен автомобил.

   - Предприемайте изпреварване само при пълна сигурност, че може да  завършите маневрата без да се създаде опасност за сблъсък с насрещен автомобил.Недопустимо е да започнете такава маневра в участък със завои и ограничена видимост. В такъв участък се движете стриктно в своята лента за движение, без да “сечете” завоите и навлизате в насрещното движение.

           -  Не се амбицирайте и не се впускайте в безсмислено състезание с онези,        

    които Ви изпреварват.

           -  Не се повлиявайте  от упреци на Ваши спътници, че се движите бавно и се

     страхувате да изпреварите.

           -   За да  не отклоните вниманието и съсредоточеността си, не се колебайте и помолете спътниците си по време на пътуването по възможност да не Ви говорят  и разсейват.

           -  Съвсем не е препоръчително заради безопасността водачът да води

     нервно спорове с другите в автомобила.

           - При изпреварване не завивайте рязко и  в непосредствена близост пред изпреварвания автомобил - така лесно може да загубите контрол: да се преобърнете или да навлезете отново в лентата за насрещно движение пред приближаващ в обратната посока автомобил.

            -   Когато се движите по един и същ  маршрут с Ваши близки и приятели, не се стремете  автомобилите ви да са на всяка цена е “в пакет”, без да се разделяте на по-голямо разстояние. Това  ще Ви накара да изпреварвате рисковано и опасно, за да не се откъснете от групата. По-добре с останалите водачи си определете предварително  среща на определено място край пътя, където ще се изчакате. Далеч по-безопасно е всеки да се движи самостоятелно и сам за себе си да оценява ситуацията на пътя, която във всеки момент е различна за отделните водачи. 

           -   Всяко рисково изпреварване се отразява зле на нервната ви система, води до по-бързо настъпване на умората и напрежението, а и до  по-висок разход на гориво.

      -  Не се настройвайте агресивно и отмъстително към другите на пътя. Не търсете “реванш”, когато Ви изпреварят.

      -  Съобразявайте се с възможностите на автомобила. Ако той е с по-малка мощност / и поради амортизираност/ и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започнете маневрата само когато имате достатъчна видимост напред за дълъг участък без насрещно движение.

           -   На автомагистрала при изпреварване бъдете възможно най-кратко време в крайната лява лента. По нея се движат немалко мощни автомобили, чиито водачи превишават драстично разрешената скорост и които ще ви застигнат за броени секунди.

     ПРЕУМОРА, ЛАБИЛНО ВНИМАНИЕ, АЛКОХОЛ   

      

Заради  преумора и недоспиване стават много катастрофи с тежки последици.  Недоспалият шофьор е дори по опасен и от пийналия. Ако ви се е натрупало безсъние и се чувствате подтиснат и сънлив, отложете шофирането. В такова състояние е недопустимо да се шофира на дълго разстояние.

 

         -   Не потегляйте на път, ако сте преуморени и ако сте спали малко напоследък.

     -   Когато почувствате, че ви се приспива зад волана, не се стремете със силата на волята да държите клепачите си отворени и да продължавате  шофирането. Спрете незабавно на удобно, безопасно място край пътя и подремнете, макар 15-20 минути. След това ще бъдете достатъчно бодър.

           -  При преумора в резултат на лятната жега спирайте по-често за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути.

          -  Не потегляйте на път непосредствено след обилно нахранване– ще Ви споходи опасна сънливост.

        -  Дългия маршрут до Черноморието и обратно е по-добре да изминете след като сте се наспали добре и потеглите в ранните сутрешни часове. Така ще бъдете възможно най-бодър, избягвайки дневните горещини и интензивното движение.

        -  Дори малките дози алкохол  съвсем не са безопасни. Макар да ги смятате за безобидни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват еуфоричност, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и  забавят реакциите на шофьора.

         -  Не се поддавайте на предложенията на спътниците и другите в компанията да пийнете макар и малко количество.

         - Откажете се от подвеждащото изчисляване една или две чаши до каква концентрация на алкохол водят. Законът забранява изобщо управлението след употреба на алкохол, макар че се налагат санкции за концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда.

         -  Ако подозирате, че ще се изкушите в компанията и ще пийнете алкохол, предварително осигурете шофьор, който да остане трезвен до края на вечерта и да ви вози. Дайте автомобилните ключове на съпругата или на определения да шофира още преди да сте употребили алкохол.

           

               НЕПРАВОСПОСОБНОСТ

               /напоследък жертвите и ранените от пътни катастрофи по вина на неправоспособни водачи надвишават значително пострадалите от злополуки поради употреба на алкохол/

 

                     -  Като родители бъдете безкомпромисни и  не разрешавайте управлението, нито пък  предоставяйте  мотопед, мотоциклет, автомобил на децата си, ако те още не са придобили правоспособност за съответната категория.Много семейства са загубили синове – юноши, младежи – заради това, че не са се намесили навреме.

                     -   Ако имате информация и сте свидетели във Вашия квартал на управление от неправоспособни, сигнализирайте в най-близкото полицейско управление /включително по мобилен телефон, безплатно, като наберете тел.166 или 112/. Това се отнася и за случаи на управление от водачи в нетрезво състояние.

                     - Не се качвайте в автомобил без да се осведомите дали водачът, който възнамерява да вози Вас и компанията Ви , има правоспособност и не е пил.

                   -  Направете всичко необходимо и възможно, за да не допуснете управление от неправоспособен или употребил алкохол, дори с риск да влезете в конфликт. Потърсете съдействие от полицията. С това ще предотвратите катастрофа и ще спасите хора.

                       

               НЕСПАЗВАНЕ НА ПРЕДИМСТВО

                     - Най-често причината е невнимание при преминаване през кръстовища, разсеяност или прибързаност при вземане на решение.

                     -  Когато пресичате кръстовище със светофарна уредба,  не навлизайте  при жълт сигнал на светофара. Още по-опасно е потеглянето веднага след смяна на червения с  жълт сигнал.

          -   При  потегляне след като е светнал зеленият сигнал, още веднъж се огледайте преди да отпуснете съединителя дали не преминават  автомобили на червено.

          - Същият предпазен принцип – да се уверите дали другите ще ви дадат предимството, което имате, спазвайте на всяко кръстовище.

         -   Оглеждайте се внимателно за приближаващи автомобили при всяко пресичане на кръстовище. Не забравяйте, че когато сте замислени и разсеяни, може да не забележите приближаващ автомобил по пътя с предимство.

                  -  Бъдете особено предпазливи към деца, юноши, възрастни на велосипеди, каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти.

                  -    В  населените места и най-вече в градовете не превишавайте скоростта, дори трасето да позволява това. Движете се със скорост значително под разрешената, когато приближавате пешеходна пътека или спирка на обществения транспорт със спрял, спиращ или потеглящ автобус /тролейбус/ - голяма е вероятността възрастен или дете да навлязат внезапно на платното, в опасната зона на автомобила.

                    - При движение по тъмно, на фарове, бъдете много предпазливи, защото във Вашата лента от платното може да се движи пешеходец в тъмни дрехи, велосипедист без светлини и светлоотразители и без светлоотразителна жилетка. Скоростта трябва се е съобразена и коригирана съобразно видимостта пред Вас и да позволява спиране при забелязване на препятствие на платното.

                ПОСТАВЯЙТЕ ВИНАГИ ПРЕДПАЗНИТЕ КОЛАНИ, А ДЕЦАТА ДА ПЪТУВАТ  С ДЕТСКИ СТОЛЧЕТА И СЕДАЛКИ!

                Много шофьори и спътниците им загиват при пътни катастрофи заради ... непоставен предпазен колан. Това животоспасяващо средство намалява смъртните случаи и тежките травми с близо 30 процента. Много от пострадалите малки деца са били превозвани в автомобилите без използвате на детски обезопасителни системи.

 

      -  Не се повлиявайте  от хора, които гледат пренебрежително на  коланите. Злополука може да стане и на тиха уличка, когато пътувате на съвсем късо разстояние. При удар Вашето тяло ще бъде предпазено от излитане към волана и предното стъкло. Помнете, че коланите са особено ефективни при  по-ниските скорости до 60 км/ч в градски условия. Изказванията, че е излишно поставянето на колани в населено място са изцяло некомпетентни.

                     - Законът задължава и пътниците и на задните седалки в автомобилите да поставят коланите при всяко пътуване, навсякъде. Изисквайте пътуващите във Вашия автомобил да поставят коланите в интерес на собствената сигурност. При евентуално преобръщане пътниците без колани излитат от задните седалки извън купето и загиват, притиснати от търкалящия се автомобил.      

      - Най-уязвими са децата-пътници. Превозваните некомпетентно и неправилно на предна седалка /в скута на възрастен/ и на задна седалка, при злополука загиват първи, притиснати в арматурното табло и облегалките от телата на възрастните.  Ако имате малко дете, заради живота му непременно се сдобийте със специална детска седалка с колани, която се закрепва на облегалката на задната седалка.

                   -   Мнозина трудно понасят пристягането от колана Но ако в продължение на 2 седмици поставяте колана при всяко потегляне, ще установите, че след това Ви е некомфортно без него.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини