5 °C

Нашенец загива за България в паметната битка при Чанаккале, вписват го в почетна книга

Хасан Садък

Нашенецът Ибрахим Исмаил от село Вряло, днес община Момчилград е загинал преди 98 години в паметната битка при турския град Чанаккале, където турската армия спира десант на британците. Ибрахим Исмаил воюва за България, която тогава е съюзник на Турция в Първата световна война срещу Антантата. По споразумение на Генералните щабове на Царство България и Османската империя мобилизираните от кърджалийско войници воюват на фронта при Чанаккале.

На 13 юли по случай 98 години от паметните сражения Република Турция отбеляза саможертвата на загиналите. Бяха поканени 98 внуци на паднали в сраженията. Четирима са от България. Сред тях и потомъкът на Ибрахим Исмаил-Хасан Садък. Мнозина познават Садък, който е служител във вестник “Нов живот”.На организираното в Чаннаккале тържество нашият съгражданин разказва за своя дядо. Потомък на фронтовак решава да издаде книга, в която да посочи имената на всичките 252 000 турци, загинали в сражението. Сред тях ще бъде и Ибрахим Исмаил. Книгата ще бъде готова за стогодишният юбилей на победата при Чанаккале.

Хасан Садък мечтае да посети обвеният със слава град още като дете. Баба му му разказва за гибелта на дядо му Ибрахим. За това как е отгледала татко му, който останал сираче. Възрастната жена споделяла как получили съобщение от Генералния щаб, че Ибрахим Исмаил е паднал убит в битката срещу англичани, новозеландци и австралийци на Чанаккале през 1915 г.

Ибрахим Исмаил не е единствената жертва, която дава семейството.Той има трима братя. Първият загива по време на Балканската война.Двама падат убити при Чанаккале. Когато тръгват за фронта баща им ги праща с отбрани катъри,като за сватба.

Загиналият в Балканската война брат оставя вдовица с дете. Вдовица с дете оставя и дядо на Хасан Садък. Останалия жив брат по стара традиция ги взема за съпруги и отглежда децата на родствениците си. Наричали го “Гаази”-победител. Големият брат на Хасан Садък е кръстен Ибрахим, на името на дядо им. Хасан Садък все още има живи лели и поддържа връзка с тях.

През 2004 г. кърджалиецът се опитва да отиде в Чаннаккале с група, организирана от Районното мюфтийство в Кърджали. Не успява. Осъществява мечтата си през 2011 г., когато посещава мемориала заедно със цялото си семейство. В същия ден почит на мъртвите отдавали 6000 души от цял свят.

Хасан Садък разказва своите спомени на срещи в читалище “Юмер Лютви” в Кърджали посветени на важната битка. Затова и тази година организаторите на честванията го канят като потомък на фронтовак. Заедно с него имало хора от Турция, Гърция, Македония, Албания, Косово. Вместо 98 внуци на загинали се отзовали 140. Имало дори от полуостров Крим, Сирия и Иран.

Първоначално събрали участниците в срещата в Истанбул. Тук те разгледали панаромата посветена на битката, която е няколко пъти по голяма от Плевенската. Домакините показват и Мини Турция-парк с най-забележителните сгради от турските градове.

На 13 юли гостуват на Чаннаккале. Посещават музея открит на 7 юни 2012 г. ,който е посветен на битката.Там наблюдават епизоди от битката с 3D очила и на столове които се тресат от имитация на взривове. Тук ги впечатлява войник понесъл бомба с тегло 276 кг. Внучката му,от кюрдски произход също била сред поканените.

Потомците на фронтоваците носели пръст от родните си места. Те засадили чинар, като в корените му сложили пръст от 140 населени места от Европа, Азия и Африка.

Организаторите дали ифтар за 7000 души от цяла Турция, които били поканени да отбележат победата и свещения месец Рамазан. Поканените хапнали гозбата, която била поднесена на войниците преди 98 години-леща.

Внуците на загиналите били поздравени от кмета на Истанбул. Десет от тях разказали спомени за своите близки. Един от тях бил Хасан Садък. По случай 13 юли, годишнината от най-кървавите боеве и преломът в битката потомците на фронтоваците били наградени с паметни плакети. Домакините взели снимки и писмени разкази на внуците за техните роднини, загинали на фронта.

Ще припомним, че битката при Чанаккале е в резултат на опита на държавите обединени в Антантата да завладеят проливите. Британските части правят десант, известен с името “Анзак”. Турците се отбраняват успешно и успяват да надделеят. Силите на Антантата се оттеглят през декемдври 2015 г.

В тази битка се проявава таланта на военачалник на Мустафа Кемал Ататюрк. Като млад подполковник той повежда турската армия с думите”Войници!Заповядвам Ви не нападение, заповядвам ви да умрете за Родината си!”.

Георги Кулов

Хасан Садък със семейните реликви
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини