Обществените посредници са полезни на всяка община, Кърджали с омбудсман от 2008 г.

Обществените посредници са много полезни на всяка една община - на първо място за хората, защото им помагат, но са не по-малко полезни и на съответните администрации, тъй като могат да "канализират" много жалби и оплаквания, след което да сезират съответната община, изпълнителна власт и общински съвет - само за най-важното. Това каза националният омбудсман Константин Пенчев на публична дискусия на тема "Защитени ли са човешките права в България?"

Пенчев изрази учудване от факта, че много общини в България се опитват да спестят незначителни средства от бюджета си, за да се лишат от тази полезна по думите му институция. Той изрази надежда, че с времето и с настоящата активизация на гражданското общество общинските администрации в страната ще разберат, че имат нужда от обществен посредник, а гражданите ще настояват за това. Хората имат нужда от една връзка, от един "мост с администрацията", тъй като не винаги могат да открият и да се срещнат със съответните кметове на общини, с представители на администрацията и с общински съветници, но винаги могат да се обърнат към обществения посредник, чиято работа е да приема и изслушва хората с проблеми, отбеляза Пенчев. Кърджали е сред 17-те общини в страната с обществени посредници. Първият омбудсман в града на Арда бе избран през 2008 година.

Той припомни, че и преди е имал възможност да каже, че разликата между съдията в Административния съд и обществения посредник е тази, че съдията е "обвързан от закона", за разлика от посредника, който има "този лукс" да каже: "Може да е законно, ама не е справедливо." Пенчев уточни, че може да сезира и Конституционния съд, ако прецени, че законът противоречи на Конституцията, и има доста широки правомощия, въпреки че всеобщото мнение било, че няма такива. "Аз мога да сезирам Конституционния съд за закони, които засягат правата и свободите на гражданите", заяви Пенчев.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини