Делото за Възродителния процес влиза в доклад на ПАСЕ срещу България

Шукри Сюлейман

Мега-делото срещу виновниците за т.нар.Възродителен процес влиза в доклада на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за правата на човека в България. То ще бъде тема и на доклада на мониторинговия комитет на ПАСЕ за нашата страна. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на изселническата правозащитна организация BAHAD Шукри Сюлейман. Сюлейман сподели, че лично е запознал Силвия Грундманн, сътрудник на комисаря за човешките права на ПАСЕ  Нийлс Миужниекс и представителят на мониторинговия комитет Ягнешка Нахило със стопирането на дело ІІ-048/1999 по описа на Вонно-окръжна прокуратура-София, известно като мегаделото за Възродителния процес. То е отхвърляно три пъти от Върховния касационен съд с инструкции да се вземат показанията на всички обявени за репресирани от лагера „Белене”, наброяващи 517 души. Българското законодателство изисква да бъдат разпитани всички до един като свидетели.

   BAHAD се ангажира с издирването на жертвите, които не са дали показания. Само за първите три месеца на 2012 г. са открити 38 лица в Република Турция и още 18 от България. Имената и адресите са предадени на Военно-окръжна прокуратура. Прокуратурата е трябвало да приключи предварителното следствие и да изпрати досието в съда. Това обаче не се случило.

   На среща с министъра на правосъдието, омбудсмана и зам.-главния прокурор

с представители на BAHAD се стига до заключението, че за приключи делото трябва да се промени законодателството, така,че да не е нужен разпита на всички репресирани в Белене. Нито една партия в България обаче не внася в Народното събрание подобни промени.

   Запознахме представителите на ПАСЕ с патовата ситуация и те обещаха да поставят проблема в докладите на организацията, сподели още Шукри Сюлейман.

  Ръководството на BAHAD се срещнало в Страсбург и с бившия депутат в ПАСЕ Лъчезар Тошев. Той ги е запознал с резолюцията, внесена в Парламентарната асамблея, според която да няма давност на престъпленията на комунистическите режими. Това са престъпления срещу човечеството и за тях няма давност, подчертал Тошев.

  В момента представителите на левите и националистически партии в ПАСЕ са срещу подобна резолюция. „За” са десните партии. Шукри Сюлейман е запознал турските парламентаристи с идеята на Лъчезар Тошев и е поискал те да я подкрепят.

Георги Кулов 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини