7 °C

Делото за Възродителния процес влиза в доклад на ПАСЕ срещу България

Шукри Сюлейман

Мега-делото срещу виновниците за т.нар.Възродителен процес влиза в доклада на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за правата на човека в България. То ще бъде тема и на доклада на мониторинговия комитет на ПАСЕ за нашата страна. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на изселническата правозащитна организация BAHAD Шукри Сюлейман. Сюлейман сподели, че лично е запознал Силвия Грундманн, сътрудник на комисаря за човешките права на ПАСЕ  Нийлс Миужниекс и представителят на мониторинговия комитет Ягнешка Нахило със стопирането на дело ІІ-048/1999 по описа на Вонно-окръжна прокуратура-София, известно като мегаделото за Възродителния процес. То е отхвърляно три пъти от Върховния касационен съд с инструкции да се вземат показанията на всички обявени за репресирани от лагера „Белене”, наброяващи 517 души. Българското законодателство изисква да бъдат разпитани всички до един като свидетели.

   BAHAD се ангажира с издирването на жертвите, които не са дали показания. Само за първите три месеца на 2012 г. са открити 38 лица в Република Турция и още 18 от България. Имената и адресите са предадени на Военно-окръжна прокуратура. Прокуратурата е трябвало да приключи предварителното следствие и да изпрати досието в съда. Това обаче не се случило.

   На среща с министъра на правосъдието, омбудсмана и зам.-главния прокурор

с представители на BAHAD се стига до заключението, че за приключи делото трябва да се промени законодателството, така,че да не е нужен разпита на всички репресирани в Белене. Нито една партия в България обаче не внася в Народното събрание подобни промени.

   Запознахме представителите на ПАСЕ с патовата ситуация и те обещаха да поставят проблема в докладите на организацията, сподели още Шукри Сюлейман.

  Ръководството на BAHAD се срещнало в Страсбург и с бившия депутат в ПАСЕ Лъчезар Тошев. Той ги е запознал с резолюцията, внесена в Парламентарната асамблея, според която да няма давност на престъпленията на комунистическите режими. Това са престъпления срещу човечеството и за тях няма давност, подчертал Тошев.

  В момента представителите на левите и националистически партии в ПАСЕ са срещу подобна резолюция. „За” са десните партии. Шукри Сюлейман е запознал турските парламентаристи с идеята на Лъчезар Тошев и е поискал те да я подкрепят.

Георги Кулов 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
29 ное 2020
Последни новини