Ден 29: #ДАНСwithme в подкрепа на БНТ

На 29-я ден от протестите срещу правителството на Пламен Орешрски в небето пред парламента ще полетят 240 фенера. Символиката е броя – 240 са депутатите в Народното събрание. Другата акция тази вечер е планираното петминутно ръкопляскане пред сградата на БНТ на „Сан Стефано" 29 – на метри от Орлов мост, предаде Стандарт нюз.

Инициаторите се мотивират така: „Нечувано е държава-членка на ЕС да налага такива директни форми на цензура и репресия - само вчера МВР е забранило на БНТ да снима от снимачният кран, който беше поставен на Орлов мост, и чиито снимки позволиха цялата страна на да се вдъхнови и започне по-активно да протестира. В пристъп на страх, на другия ден, това право на българските граждани на бъдат отразявани от собствената си национална телевизия беше грубо отнето. Това идва на фона на заплахата лично от председателя на НС Михов, че националните медии много си позволявали. Хора, това не е Централна Африка или Цнетрална Азия, наши основни права биват безогледно и безпрецендентно погазвани".

Напрежението пред сградата на Министерски съвет за момент ескалира. Група от 10-ина протестиращи опитаха да изкъртят железните заграждения, наредени пред сградата. Опитът им обаче остана неуспешен, тъй като моментално бяха обградени от представител на жандармерията.

Заради получените по-рано в МВР сигнали за готвени провокации по време на протеста на площада има засилено полицейско присъствие.

Засега обаче няма сблъсъци между полиция и протестиращи и протестът протича спокойно.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини