Кучешка тения убива кърджалийци, заразата тръгва от детските площадки

Д-р Марин Мухтаров

Кучешка тения убива кърджалийци. Заразата тръгва от детските площадки. Това алармира на сесия на местния парламент независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров. Той цитира данни на Регионалната здравна инспекция, според които в област Кърджали в периода 2007-2009 г. е имало 43 случая на кучешка тения. Заразени са били 6 деца.В периода 2010-2012 г. Болестта са развили 42 души.пострадалите деца са 2.О бщо за двата периода починалите са трима. Само за тази година заразените са 6. Според статистиката заразените в нашата област са три пъти повече, отколкото в другите райони на страната.

Д-р Мухтаров посочи, че заразата се разпространява чрез изпражненията на кучетата. Най-често те избират да се изходят в детските площадки в пясъчниците. Там децата играят и прихващат кучешката тения.

Кметът Хасан Азис направи отчет на борбата с бездомните кучета. Той посочи,че в приюта “Дай лапа” се предлагат животни за осиновяване, но нито един кърджалиец, не се е възползвал и проявил милосърдие.

Според съветникът от ГЕРБ Огнян Иванов общинската фирма “Озеленяване,чистота и благоустройство” трябва по- добре да изпълнява наредбата за бездомните кучета.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини