Ново дело за обещетение на репресиран по Възродителния процес тръгва от Кърджали

Новоизбраният председател на правозащититната изселническа федерация BAHAD Шукри Сюлеман съди държавата в Административния съд за обезщетение за годините , през които е бил репресиран от тоталитарния режим. Шукри Сюлейман е поискал по реда на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресираните лица да бъде обезщетен за това, че по време на т.нар.Възродителен процес е бил изселен по политически причини от родния му Крумовград в село Долно Оризово, област Монтана. Там той принудително е живял двадесет и пет месеца и двадесет и три дни. Със заповед на бившия областния управител Иванка Таушанова той получава за времето, през което е бил изселен 1649 лева.
В жалба до Административния съд в Кърджали Шукри Сюлейман оспорва заповедта на губернатора и изразява мнение че е незаконосъобразна, тъй като няма мотиви, по които е присъдено обезщетението. Освен това той счита присъдената сума, за недостатачна да обезщети нанесените му неимуществени вреди. ”Изложените в заповедта мотиви са неясни и не сочат точното прилагане на закона”,пише в жалбата си до магистратите Шукри Сюлейман.
Това е второ дело, което председател на BAHAD завежда срещу българската държава за обещетение за репресии по време на т.нар.Възродителен процес. Първото бе на доскорошният лидер на правозащитната организация Ешреф Кахраман, който поиска да бъде компенсиран с 200 000 лева. Върховния касационен съд отхвърли иска му. Делото влиза в Европейският съд за правата на човека в Страсбург. Според данни на BAHAD въдворените във лагера Белене без съд и присъда са 500 български турци. Интернираните са над 1500.
Георги Кулов
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини