12 °C

ФИ.КОМ 6

Министър Михайлова: Без промени в закона цената на водата ще скача нагоре

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви днес в Момчилград, че спешно във ведомството й работят по промени в Закона за водите, което се налага заради предстоящото договаряне на европейските средства за периода 2014-2020 г., предаде кореспондентът на БГНЕС. Михайлова направи първата копка на проекта за обновяване и доизграждане на водопроводната мрежа в града на стойност 25 млн.лева. Запитана няма ли риск да поскъпне цената на водата за градчето с около 10 000 жители, тя посочи, че по-голямата част от средствата за проекта са безвъзмездна помощ от ЕС, а после той се влива в собствеността на В и К.

„Много е важно как ще решим въпроса с остойностяването на тези проекти и отражението върху цената в стратегията за водите. Миналият парламент прие една стратегия за развитие на водния сектор, в която пише, че секторът ще се самоиздържа. Това поставя на дневен ред въпроса дали ние ще стигнем до там да подготвяме схема за помощи на част от населението, за да ползва водна услуга. Този въпрос наистина е важен, трябва да се реши дали тези инвестиции ще оскъпяват или ще подобряват, или ще оптимизират както качеството на услугите, така и стойността на водната услуга”, подчерта Михайлова.

Тя посочи, че в Североизточна България цената на водата е много скъпа и ако се въведе системата на самоиздръжка на цялата мрежа, ще се окаже, че водата ще бъде толкова скъпа, че ще възникне проблем, по-голям от електроснабдяването и цената на електроенергията. Екоминистърът акцентира върху нуждата от държавна регулация, обща стратегия и ясно планиране на инвестициите, собствеността, управлението и отговорностите на всички, които имат отношение към водния сектор.

„Една от спешните задачи на правителството сега е да актуализира промените в Закона за водите и да внесе обществено и социално приемлив вариант. Този вариант трябва да определи правомощията и разпределението на собствеността на инфраструктурата във водния сектор, да определи ролята на общините, на държавата, на В и К-операторите и асоциациите така, че да се знае кой какво притежава, кой за какво отговаря и кой каква услуга предоставя. Така и гражданите ще знаят към кого да се обръщат, а ние – какви инвестиции планираме”, посочи Искра Михайлова. Според нея без промените в този закон не може да бъдат планирана и частта за водите в бъдещата оперативна програма за периода 2014-2020 г. В тази спешна посока се работи в момента, поясни тя.

Запитана дали страната ни е заплашена от тежки санкции заради липсата на депа за отпадъци и закъснението в изграждането им, Искра Михайлова отговори, че подобна опасност наистина има. „Има опасност да бъдем санкционирани заради липсата на депата, тъй като не изпълняваме ангажиментите си по договора за присъединяване в ЕС. ЕС обаче не е само санкциониращ орган, а партньор и не очаквам само санкции, а подкрепа”, изрази надежда екоминистърът.

Михайлова обясни, че проблемът с депонирането на отпадъци в България е особено сериозен, тъй като още през2010 г. те трябваше да бъдат факт, но до момента има само 2. „Нужни са спешни мерки и мобилизиране както на местните власти, така и на гражданското общество, и на средствата, които имаме по оперативната програма за 2007-2013 г., за да можем да договорим каквото е по силите ни до края на тази година и да инвестираме средствата за отпадъци, за да наваксаме поне малко това огромно закъснение. Тенденцията в целия ЕС е прилагане на всякакви мерки за намаляване на депонирания отпадък, инвестиции в мерки за разделно събиране, оползотворяване, рециклиране и намаляване на обема”, подчерта министър Михайлова. През следващия планов период ние ще имаме подкрепа за това, което означава през следващите 5 месеца и 20 дни да използваме средствата от сегашния период максимално добре, допълни тя.

Министър Михайлова и екип от МОСВ ще направят срещи с представители на община Крумовград, за да се запознаят с позицията на ръководството и на гражданите, да се провери обективното действие на българското законодателство по повод дългата сага със златодобива на Ада тепе. Концесията върху находището е на канадската фирма „Дънди Прешъс Металс”, принудена под обществения натиск изцяло да промени предвидената технология на цианидно излужване и да я замени с безцианидна.

Подобни срещи ще има и по повод казуса със златодобива в „Горубсо Кърджали” в центъра на града. „Уважавам позицията на общината, която обжалва решението на Висшия експертен екологичен съвет и заповедите на предишния министър на МОСВ. Но си давам сметка, че са издадени оценки за въздействието върху околната среда, издадени са и предписания, които до известна степен в завода се изпълняват”, посочи михайлова. Тя заяви, че ще бъде проверено как се изпълняват предписанията, на какъв етап са инвестициите по опазване на околната среда и се търси решение, с което да се запазят и работните места, и околната среда и водите да бъдат съхранени.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
25 ное 2020
Последни новини