Искра Михайлова дойде в Момчилград, строят пречиствателна станция

Община Момчилград започна изпълнението на проект  за модернизация и доизграждане на ВиК мрежата в града, изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води на стойност  близо 25 млн. лева. Проектът по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”   планира изграждане на  нова 5,494 км канализационна мрежа, реконструкция на  15,3 км канализационна  и 13,303 км водоснабдителна мрежа,  изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води.

Поздравявам екипа, подготвил проектното предложение, надявам се строителните работи да създадат минимални неудобства на жителите на града и те да проявят разбиране, каза областният управител на Кърджали Бисер Николов на първата копка на проекта днес.  Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова подчерта, че  целта на програмата е да подобри  живота на българските граждани, които ще получат по-качествена услуга. Проектът засяга над 10 хиляди души. Предстои обсъждането и приемането на промени в Закона за водите -  пред целия воден сектор  стои  необходимостта от регулация на държавата, тъй като системата не може да се самоиздържа.

Изпълнението на проекта в Момчилград  ще доведе до намаляване на загубите на вода, които са над 60%, отпадъчните води няма да замърсяват р. Върбица и яз.”Студен кладенец”. Безвъзмездната помощ от  ЕС по проекта е в размер  на 19 868 000 лева. 4 967 000 лева представляват финансиране от националния бюджет. Около 3% ще финансира Община Момчилград. Планирано е строителните работи да приключат през ноември 2014 г.

 Областна администрация

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини