Кандидат-депутатите без имунитет?

В новия Изборен кодекс да бъде премахнат имунитетът на кандидатите за народни представители, общински съветници и евродепутати, стана ясно след заседание на комисията за изработване на новото изборно законодателство. 

Председателят на комисията Мая Манолова посочи, че България е единствената европейска страна, в която съществува такъв имунитет, съобщи БТА.

Манолова представи пред комисията предложенията на граждански организации. Едно от тях е намаляване или пълно премахване на депозита за участие в изборите и преминаването към едностепенна регистрация, вместо сегашната двустепенна. 

Членовете на комисията коментираха, че може депозитът да бъде намален на 2500 лв. за партиите, 5000 лв. за коалициите, до символичните 500 лв. за инициативните комитети.

Друга дискутирана тема бяха подписите и по-конкретно намаляване на техния брой, като изискване за регистрация - до 2500 за партии, а за независимите до 1% от избирателите в определен район, но не повече от 1000.

Комисията обсъди и възможността инициативните комитети да могат да издигат кандидати във всички избирателни райони.

Сред по-интересните предложения, направени от гражданските организации, бяха да се въведат изискванията за депутатите да имат висше образование, опит в обществени и политически структури, да са известни с моралните си качества и работоспособност.

Имаше и предложение народните представители да представят документи за това, че са в добро физическо и психическо здраве.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини