Крумовградчанин оглави авторитетната изселническа организация BAHAD

Ешреф Кахраман и Шукри Сюлейман в Кърджали

Крумовградчанинът Шукри Сюлейман оглави авторитетната изселническа организация BAHAD със седалище в Бурса. Той замени на поста досегашният лидер Ешреф Кахраман,родом от Джебелско. Общото събрание на организацията посочи Кахраман като почетен председател. Една от причините за смяната е здравословното състояние на досегашният лидер , който страда от астма придобита в лагера Белене. Както Кърджали бг вести писа друга важна причина за смяната е натискът на властите върху организацията да подкрепи Касим Дал и неговата партия “Свобода и достойнство”.

По време на предсрочните парламентарни избори BAHAD работи в Бурса в полза на Касим Дал. Въпреки мащабната кампания обаче, тя успя да склони едва 15% от изселниците в града да дадат подкрепата си за бившата дясна ръка на Доган. Хората просто си искаха Сокола. Те не приемаха и демонстративното афиширане на Дал с управляващите в Турция ислямисти.

В момента BAHAD продължава да подкрепя НПСД.

Организацишята стана известна с постъпките си пред европейските институции в защита на правата на мюсюлманите в България. Тя е съставена от репресирани по времето на т.нар.Възродителен процес български турци, емигрирали в южната ни съседка. Според новия лидер Шукри Сюлейман една партия като НПСД може да представи по- добре от ДПС интересите на турците от България пред Европейския съюз и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини