Почитаме чудотворците Кузма и Дамян, покровители на знахари, баячки и билкари

На 1 юли Православната църква прославя почита светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян. На днешния ден манастирът "Св. Св. безсребреници Козма и Дамян" на град Куклен има храмов празник. По този случай Пловдивският митрополит Николай отслужи архиерейска Света литургия в манастира.

Двамата братя Козма и Дамян са родени в Асирия, Мала Азия. Те изучавали лечебните свойства на билките и започнали да лекуват слепота, куцота, както и рани по тялото. От тук идва името „светите врачове", с което ги наричат. А безсребреници им казват, защото двамата били много честни и безвъзмездни лечители и не взимали нищо за лечение. След тяхната смърт им построили храм над гроба, в който се твърди, че ставали чудеса.

Светите Козма и Дамян са покровители на знахари, баячки и билкари. На днешния ден хората трябва да спазват няколко забрани - жените да не работят, за да не се разболеят семействата и животните им. Домакините трябва да омесят питки и да раздават за здраве. Има и поверие, което гласи, че на днешния празник болни хора трябва да спят в близост до храм, чийто патрон са светците и на ще оздравеят след като измият лицето си с вода от аязмо.

Източник: http://www.vsekiden.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини