Премянов се помири с тракийци от Кърджали,Багдасаров и Караянчева си стиснаха ръцете

Лидерът на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов дойде в Кърджали за 15 национален тракийски събор. За местния тракийски елит той дълго време бе нежелан , заради опитите да придаде политически отенък на организацията. Премянов откри събора в присъствието на областния управител Бисер Николов и депутатите Милко Багдасаров от Коалиция за България и Цвета Караянчева от ГЕРБ. Двамата народни представители демонтстративно си стиснаха ръцете пред събралите се тракийци .

Общо 400 танцьори, певци и музиканти участват в събора , който се провежда в парк Простор в Кърджали. Има състави от тракийските дружества от Пловдив, Стара Загора и Ямбол. От нашите общини са представени Кърджали, Кирково, Крумовград. Тук е и новосформиран състав от Припек, Джебелско.

Съборът е посвете на Стогодишнината от Балканските войни и Сто и десет годишнината от Илинденско-преображенското възстание.

Председателя на регионалния съвет на Тракийските дружества Яни Янев посочи, че опитите през последните години тракийци да бъдат разединени са се провалили. Янев се обяви за Тракия без граници.

Премянов нарече работата на тракийския актив в областта апостолска. Той призова да се борим за българщината в нейните съвременни измерения.

Областният управител Бисер Николов бе лаконичен:Да се насладим на тракийския фолклор!

Бе представена голяма изложба посветена на борбите за освобождение на Тракия.

Георги Кулов

Премянов и Николов
Тракиец
Откриването
Тракийчета
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини