Внимание: Два случая на кримска хеморогична треска в Кърджали

Два случая на кримска хеморогична треска, като последният от вчера, отчетоха в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. И двата са пренасочени за лечение в пловдивска болница, тъй като в отделението липсва хиперимунен концентрат, с който се лекува болестта, съобщи началникът на отделението д-р Магдалена Маринова.  

Пациентите са били ухапани от кърлежи, които причиняват и разпространяват болестта. Тази година популацията на вредителите е особено висока заради честите валежи.

По думите на д-р Маринова хората ухапани от кърлеж трябва веднага да потърсят лекарска помощ, а да не опитват да отстранят вредителя сами, защото има опасност част от кърлежа да остане в тялото. На откритите навреме симптоми на кримска хеморогична треска може да се противодейства с хиперимунен гамаглобулин, но ако болестта е в напреднала фаза, съществува риск от летален изход, предупреди д-р Маринова. И допълни, че по литературни данни и такива от практиката над 15 процента от заболели от кримска хеморогична треска загиват.

По данни на Спешно приемно отделение в кърджалийската болница за периода от 1 май до 24 юни са го посетили 107 пациенти. Сред тях ухапаните от кърлежи са 24, от пчели и оси - 31, от кучета - 19, от незвестни насекоми - 18, от змии -3, от стоножки - 5, от комари - 3, от котки  -  2, от стършел -  1, от магаре -  1.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини