87,5 млн. лв струва новата визия на Кърджали, чакат одобрение от ОПРР

Изработен е окончателния вариант на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Кърджали. Това стана след провелото се последно от поредицата обществени обсъждания, където граждани и организации дадоха свои идеи за визията на града. Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на Кърджали ще бъде внесен на заседание на местния парламент за одобрение, което ще се проведе на 11 юли.

Стойността на проекта възлиза на 87 480 000. Тази сума трябва да бъде одобрена или коригирана от управляващия орган на ОП „Регионално развитие", след като бъде одобрена от местния парламент, чието заседание е насрочено за 11 юли,   уточни главният архитект на община Кърджали Петя Назърова. 

По време на обсъждането стана ясно, че спрямо Интегрирания план Кърджали е разделен на три зони. Целта е така да се съчетае намесата в тези територии, че крайното въздействие върху тях да е по-голямо отколкото, ако се възстановяват отделни сгради и обекти поотделно, каза главният архитект на община Кърджали Петя Назърова.

Интегрираният план за градско възстановяване и развитие е задължително условие за кандидатстване с проекти от страна на общината през следващия програмен период на ЕС 2014-2020 година, допълни тя.

По време на обсъждането беше изработен и график за първите обекти, с които може да се кандидатства и за които общината има проектна готовност за кандидатстване още през 2014 година. Това са улицата, условно разделяща парк „Арпезос Север", пешеходният мост там, улици в кв. Възрожденци, тротоарни пространства в централната градска част.

При кандидатстване с проекти за спортни обекти има ограничения за пряко финансиране по оперативните програми, заради това, че те потенциално могат да генерират средства, каза арх. Назърова. По думите й тези спортни обекти могат да бъдат финансирани по линия на публично частното партньорство.

Такова ще се търси за градските стадиони „Дружба" и „Горубсо", както и за закрития плувен басейн в спортен комплекс „Арпезос", които също са включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Кърджали

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини