Пак скандал с назначение, и скандал след скандала

"Назрява нов протест - този път заради избора на Петър Киров за зам.-министър на транспорта. Браншови организации се обявяват против назначението му, защото откриват конфликт на интереси. Бащата на новия зам.-министър - Володя Киров е бивш директор на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”, а в момента - шеф на един от учебните центрове към транспортното ведомство", съобщи NOVA на 24.06, само преди 24 часа.

В опита си да неглижира твърденията на недоволните, транспорта Данаил Папазов, заяви пред камера :

"Петър Киров е изключителен професионалист. Не ме интересува кой е баща му. Разбрах, че е ръководил някога ДАИ, но това няма никакво значение. Човекът е с великолепен английски, точно това, което трябва да притежава, и с всички необходими сертификати, при това и с препоръка от комисаря Хаан лично." 

Изказването му бе отразено и цитирано в доста медии.

Във вторник (25 юни) дойде и острата официална реакция на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан (изпратена до БТА), също цитирана от много български медии:

"Бих искал да заявя възможно най-решително, че никога не съм срещал този човек (Киров - бел. ред.). Нямам влияние върху нито едно назначение в националните администрации, нито някога ще се опитам да упражня подобно влияние, добавя комисарят. Ако министърът е правилно цитиран, очаквам незабавно извинение", казва еврокомисарят Хаан.

Дали е цитиран правилно министърът, можете да проследите сами в репортажа на NOVA (1:28)

В следобедните часове във вторник от пресцентъра на транспортното министерство разпространиха позиция на министър Папазов по случая. В нея се казва (дословно):

"Във връзка с появилите се твърдения в публичното пространство, заявяваме че не е била декларирана подкрепа или обсъждана кандидатурата с европейските ни партньори на конкретни имена за заместник-министри в МТИТС и подобно мнение не е изразявано от ръководството на министерството.

По време на срещата между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и европейския комисар по регионална политика Йоханес Хаан, след церемонията по откриване на моста „Нова Европа“ на 14 юни, е било изразено мнение, че трябва да бъдат запазени експертите, отговарящи за Оперативна програма „Транспорт“ и други европейски проекти, за да има приемственост и за да не се забавя работата по проектите. 

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, който ще отговаря за изпълнението на ОП „Транспорт“, е експерт, който има дългогодишен опит в работата и управлението на европейски проекти. С неговото назначение са изпълнени основните цели за експертното начало в работата с европейските проекти и това мнение е било изразено от министър Данаил Папазов по време на посещението му в гр. Бургас вчера (24 юни)."

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини