Министерството на културата не иска да се бори за собствеността на Медресето, измива си ръцете с областния

Министър Стоянович разгледа музея с екипа си

   Министерството на културата не желае да се ангажира като страна в делото, заведено от Главно мюфтийство за собствеността на сградата на Историческия музей в Кърджали , известна още като Медресето. Това съобщиха за Кърджали бг вести от преслужбата на културното ведомство по време на визитата на министър Петър Стоянович в музея. Пресаташе на Стоянович, който не е в течение на случая, заяви,че страна по делото трябва да е областна администрация, тъй като Медресето е държавна собственост.

 Министерството на културата за пореден път се измъква, въпреки, че сградата на музея е паметник на културата с национално значение и ведомството носи отговорност за нея.

 Ще припомним, че първи ексглавният мюфтия Фикри Сали поиска сградата на музея да стане мюсюлманско религиозно училище. Доводите му бяха, че тя е строена за Медресе и трябва да си изпълнява функциите като такова,въпреки че джамийското настоятелство няма акт за собственост.

  Преди време инициаторът на скандалът „Делов”Зулфетин Хаджиоглу, който се води като председател на изселническо дружество в Одрин, поиска сградата да се върне на мюсюлманската общност в Кърджали.

 Веднага след това Главно мюфтийство заведе дело в Административния съд в Кърджали за собствеността на сградата.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини