Самодиви бродеха около Каменната сватба, кърджалийци драпаха по кози пътеки по пълнолуние

    Пълнолуние, министър, стотици кърджалийци лазещи по козя пътека. С това ще се запомни откриването на тринадесетия поред фестивал на изкуствата „Перперикон”. Претенциите на организаторите за изключително шоу не бяха споделени от публиката. Музикално танцовият спектакъл „Самодивска сватба”,който накара стотици кърджалийци да се качат до природният феномен Каменната сватба бе еклектика на фолклор, пантомима, съвременен танц и роден рап. Актьорите и танцьорите положиха невероятни усилия да направят стойностен спектакъла и получиха заслужени аплодисменти. Публиката обаче няколкократно бе принуждавана от организаторите да минава по осветени от луната и мижави фенерчета кози пътеки. Цяло чудо е, че няма пострадали.

   „Самодивска сватба” имаше претенцията да пресъздаде запазени във фолклора ни поверия за връзката между среднощните митични красавици и младите момци. Акцентът бе поставен на неосъществената,обречена любов между горската невеста и чаровен юнак. Незнайно защо обаче се намесиха рапъри, калинки, пеперуди и други персонажи. За вампирите бе ясно.Сега те са на мода.

  Обещаните светлинни ефекти също не бяха изключителни, но очертаха в цветове изваяните от природата форми на Каменната сватба.

Като цяло публиката трудно разбра, кога започва и свършва спектакъла от наложеното и номадство от една към втора сцена и обратно.

 Факт е също,че спектакълът „Самодивска сватба”няма нищо общо с легендата за Каменната сватба.

  Гост на спектакъла бе културният министър Петър Стоянович с политическия си кабинет,депутатите Милко Багдасаров и Мустафа Ахмед и зам.-кметът на общината Елисавета Кехайова.

  В приветствието си директорът на фестивала Петър Савчов подчерта, че за първи път министър с целия си екип откликва на поканата да открие събитието. Той посочи, че генерален спонсор е „любимата” на еколозите фирма Дънди прешъс метълс, която се готви да добива злато край Крумовград. Според съпредседателят на сдружение”Перперикон-Мелпомена”, което организира фестивала ст.н.с.д-р Николай Овчаров културните прояви разнасят славата на скалния град на траките. Зам.-кметът Елисавета Кехайова определи мястото, избрано за спектакъла като магнетично и изрази задоволство, че фестивалът вече не е само театрален а на изкуствата.

  Нашата култура е достойно оценявана в Европа и света. Избрали сте за спектакъла романтично и нетрадиционно място, каза преди и след „Самодивска сватба” министър Петър Стоянович. Той не коментира достойнствата на спектакъла.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини