Гърците задушават популярно в Кърджалийско радио на турски

Хюсеин Карадаин показва наказателните постановления

 Гръцките власти искат да затворят популярното в северната част на страната и в Източните Родопи радио „Крал.фм”,което излъчва на турски език.На медията е наложена непосилната глоба от 248 000 евро с обвиненията,че предава повече време на турски език от разрешеното и че покрива по-голям ареал от позволеното в лиценза.Това съобщи за Кърджали бг вести собственикът на радиото Хюсеин Карадаин.

Радио „Крал.фм”излъчва от май 1996 г. Базирано е в Ксанти. Предаванията му са денонощни. То е задължено да излъчва 6 часа в денонощието на гръцки език.Радиото покрива териториите в Северна Гърция , населени с мюсюлмани от Кавала до Александруполис. В България се лови до Момчилград, дори до Кърджали. В медията работят шестима души. Тя е оборудвана по последна дума на техниката.

Хюсеин Карадаин съобщи, че гръцката държава от години упражнява натиск върху етническите медии в Северна Гърция. Вече са закрити три радиа в Ксанти,които са излъчвали на турски език. Срещу „Крал.фм”са били заведени 320 дела.Били са правени 10 опита да бъде затворено.

Според Хюсеин Карадаин популярността медията бил голяма,не само в Гърция, но и в България. Имало интерес от българи да рекламират в неговата медия.

Не мога да платя глобата. Такава санкция не е налагана на нито една медия в Гърция.Подготвил съм документи и ще съдя гръцката държава в Европейския съд за правата на човека в Страсбург,каза Хюсеин Карадаин.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини