ТРТ снима филм за разнообразието на балканската народна музика

Екип на турската държавна телевизия ТРТ снима документален филм за Кърджали и района. Лентата ще бъде показана в предаването „Музикално пътешествие из Балканите”, което ще се излъчва по канала ИНТ на ТРТ. В събота и неделя продуцентът Хасан Али Демирджан, режисьорът Хасан Таш, операторите  Хашим Дурташ и Халил Елмаз, озвучителят Нури Юз и водещата Аслъ Юзбилен снимаха в общините Кърджали, Ардино и Джебел.

Със свои изпълнения в предаването се включиха ансамбълът за турски народни песни към женско сдружение „Букет” от Кърджали с ръководител Сабиха Местан, оркестърът за местен турски фолклор от Ардино със солист Юксел Исмаил и женска фолклорна група „Родопчанка” също от Ардино с ръководител Светла Семерджиева.  В програмата взеха участие още майсторът на саза Джафер Уста от джебелското село Църквица, родопска поетеса и писателка Емел Балъкчъ.

„Целта на предаването е едно истинско пътешествие из музиката, което да отразява разнообразието на автентичната народна музика в Балканските страни и тяхното взаимодействие помежду си”, подчерта продуцентът Демирджан. „Началото на проекта започнахме преди един месец в Турция. В България освен Кърджали, ще посетим още Смолян, Пловдив, София и Разград. До края на годината камерите ни ще заснемат кадри още в Румъния, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Хърватия, каза Демирджан.

Излъчването на продукцията е планирано за началото на месец декември 2013 година, а епизодите ще бъдат четири.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини